Wie al eens iets van Alan Gratz heeft gelezen, weet dat zijn boeken boeien. Zijn nieuwste en zeer actuele boek 9/11, over de aanslagen op het World Trade Center, bevat een belangrijke boodschap.

11 september 2001

Volwassenen weten wat er op deze datum is gebeurd. Grote kans dat ze zelfs nog weten waar ze waren toen ze het nieuws hoorden. Maar jongeren beschikken alleen via verhalen over kennis van de verschrikkelijke aanslagen op het World Trade Center.

In dit verhaal gaat de 9-jarige Brandon een dag mee naar zijn vaders werk, op de 107e verdieping van het World Trade Center. Op die dag begint de toren plotseling ontzettend te schudden en breekt er brand uit. Iedereen die binnen is wordt gevraagd op de werkplek te blijven en te wachten op de brandweer. Niemand lijkt in het begin te beseffen dat er een vliegtuig naar binnen is gevlogen. Mensen blijven rustig, totdat ze ontdekken wat er is gebeurd en duidelijk wordt dat dit geen ongeluk is geweest, maar een aanslag.

Een weg naar buiten

Brandon probeert na de aanslag om te overleven en zoekt een weg naar buiten, terwijl er een enorme brand ontstaat in het gebouw waarin hij zich bevindt. Het wordt hem steeds duidelijker dat hij in gevaar is en hij ziet verschrikkelijke dingen. Lukt het hem en zijn vader om levend uit de toren te komen?

Oorlog in Afghanistan

Naast het verhaal over Brandon wordt er nog een ander verhaal verteld, dat zich achttien jaar later afspeelt. Hierin volgt de lezer de 11-jarige Reshmina. Zij woont met haar familie in een klein bergdorpje. In het land woedt al jaren een heftige oorlog en is er weinig toekomstperspectief. Toch blijft ze naar school gaan en leert ze zoveel mogelijk Engelse woorden. Als er bij haar dorp een gevecht plaatsvindt tussen de Taliban en de Amerikanen raakt een jonge Amerikaanse soldaat gewond. Reshmina besluit hem te helpen, maar brengt daarmee haar hele dorp in gevaar.

Een beknopte, maar heldere uitleg van de situatie

Gratz weet in dit verhaal de gebeurtenissen in Amerika en de complexe situatie in Afghanistan op zo’n manier uit te leggen dat dit behapbaar is voor de lezer. Het is knap hoe hij het verhaal spannend maakt, terwijl hij ook uitlegt wat er in Afghanistan speelt. Hoe ziet het leven er daar uit? Wat doen de Amerikanen daar? Wat is de rol van de Taliban en wat moet die hele oorlog opleveren? Dit boek is in 2020 geschreven en inmiddels zijn de Amerikanen uit Afghanistan vertrokken, maar dat maakt dit verhaal absoluut niet minder waardevol.

Spannend, vol vaart, boeiend en betekenisvol

De gebeurtenissen volgen elkaar in dit boek razendsnel op. Ieder hoofdstuk eindigt op zo’n manier dat je door wilt lezen, je wilt ontdekken hoe het verder gaat met Brandon, Reshmina en hun families. Hierdoor zal de aandacht van de lezer niet snel verslappen. Net als in veel jeugdthrillers springt het verhaal van ‘thrill naar thrill’, het sleept de lezers door het verhaal, terwijl ze veel leren over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Het verhaal maakt de verschrikkelijke situaties in Amerika en Afghanistan invoelbaar, waardoor jongeren die hier nog weinig over hebben geleerd meer begrip zullen krijgen voor onder anderen de mensen die hun land (hebben moeten) ontvluchten.

Voor wie?

9/11 is geschikt voor lezers vanaf ca. 11 jaar, de jongere leeftijd van de personages zal de leeservaring van jongeren in dit verhaal niet negatief beïnvloeden. Liefhebbers van jeugdthrillers die toe zijn aan betekenisvollere verhalen kun je dit verhaal heel goed aanreiken. Daarnaast is het door de relatief korte hoofdstukken en de spanning ook geschikt voor aarzelende lezers, al zullen die door de dikte van het boek wel over de drempel geholpen moeten worden om te beginnen.

Dit waardevolle verhaal zal leerlingen laten zien dat gebeurtenissen uit het verleden nu nog steeds gevolgen kunnen hebben. Het heden en het verleden staan met elkaar in contact. Daarnaast maakt Gratz het met 9/11 voor jongeren mogelijk om zich te verplaatsen in twee heftige situaties die veel invloed hebben op de levens van mensen die dit hebben meegemaakt.

Over het boek

Titel: 9/11
Auteur: Alan Gratz
Vertaald door: Carla Hazewindus
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 277
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen