In De meisjes vind je zeven bekende sprookjes, die Annet Schaap bewerkte tot een modern verhaal. Je leest over dappere, eigenwijze, slimme meisjes die meer zijn dan alleen een sprookjesfiguur. Er valt nog veel meer te ontdekken!

Klein en fijn

De meisjes is geen doorsnee boek. Het is qua formaat een klein boekje, maar de inhoud is groots. Annet Schaap gebruikt een verfijnde pen, zowel in tekst als illustraties, die naadloos op elkaar aansluiten. Veel lezers, ook de jongere, zullen de zeven sprookjes die in De meisjes langskomen herkennen. Er is bijvoorbeeld een meisje dat wil trouwen met de prins, een meisje dat slaapt en niet meer wakker wordt, we komen een wolf tegen en een meisje dat een kikker kust. Je denkt te weten waar het sprookje over gaat, maar je wordt toch steeds weer verrast door fijne twist die de schrijfster aan het verhaal geeft.

Herkenbaar, maar toch zo anders

Wat Annet Schaap in deze sprookjes heel knap heeft gedaan is niet alleen de sprookjes naar een andere tijd halen, ze heeft ook moderne en herkenbare thema’s verwerkt. We leven bijvoorbeeld niet meer in een tijd waarin de natuur zijn gang kan gaan en we uit moeten kijken voor de grote boze wolf als we het bos in gaan op weg naar oma. Het gevaar is ingeperkt, maar toch komt het meisje dat op weg is naar haar oma een wolf tegen, zonder dat dit geforceerd of onlogisch overkomt. Tegelijkertijd denkt de lezer ook na over hoe wij tegenwoordig met de natuur en dieren omgaan.

Moderne meisjes

Wat misschien wel het meest opvalt is dat de meisjes uit dit verhaal heel anders zijn dan de meisjes uit de oorspronkelijke sprookjes. Ze zijn feministischer en laten zich niet gedwee meevoeren. In plaats daarvan hebben ze een eigen stem, ze denken zelfstandig na en maken hun eigen keuzes. De boodschap dat meisjes gehoorzaam en volgzaam moeten zijn, wordt in De meisjes op een heel prettige manier ontkracht.

Korte verhalen, praktisch voor in de klas

Wat De meisjes extra interessant maakt voor scholen, is dat het zeven los te lezen, korte verhalen bevat. Als je dit boek bespreekt kun je ervoor kiezen om één sprookje voor te lezen en daarna met je leerlingen te praten over het sprookje. Wat gebeurt er? Wat valt je op? Waar doet dit verhaal je aan denken? Het biedt geweldig veel mogelijkheden om met je leerlingen in gesprek te gaan over sprookjes en rolpatronen.

Voor wie?

Net als Lampje is De meisjes geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar, die houden van sprookjesachtige verhalen. Ervaren en gemotiveerde lezers zullen het hele boek lezen en genieten van de geweldige sprookjes, de thematiek, de schrijfstijl en illustraties. Minder ervaren lezers of leerlingen die een leesdrempel ervaren, kun je dit boek ook aanreiken. Niet met als doel om het hele boek te lezen, maar één of twee sprookjes. Hierdoor krijgt de leerling een succeservaring, want ze hebben een verhaal uitgelezen, en is de kans dat de leesmotivatie groeit groter dan wanneer je deze leerling direct een heel boek laat lezen.

Door de titel en hoofdpersonages zal De meisjes jongens minder aanspreken, maar laat je daardoor niet afschrikken om het in de klas voor te lezen. Dit kan juist een interessant gesprek opleveren!

Over het boek

Titel: De meisjes
Auteur: Annet Schaap
Illustraties: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 247
Voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen