Grenzeloos van Marlies Slegers is een novelle over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een dun boekje met een heldere boodschap voor jongeren.

Een feestje in de tuin van een villa

Samen met haar vriendin Eline gaat Tabitha naar het feestje van de populaire Dox. Eline heeft een relatie met een vriend van Dox en daarom zijn ze uitgenodigd, want anders had ze hier nooit op het grasveld staan drinken en dansen. Dox zit een klas hoger en Tabitha kent hem eigenlijk helemaal niet.

De dag erna is alles anders

De ochtend na het feest wordt Tabitha wakker met een enorme kater. Ze kan zich bijna niets meer herinneren van de vorige avond. Wat is er gebeurd? Het laatste wat ze nog weet is dat ze samen met Dox achter een schuurtje zat… Ze had toen al aardig wat drank op, maar toch niet zoveel dat ze zich niets meer kan herinneren?

Wat er is gebeurd

Langzaam maar zeker herinnert Tabitha zich meer. Het lachen, drinken en flirten van Dox… Het duurt niet lang voordat er roddels ontstaan over wat er zou zijn gebeurd achter dat schuurtje. Daar schijnt een filmpje van te zijn en de ex van Dox dreigt dat te verspreiden. Tabitha moet dat filmpje te pakken krijgen, maar weet niet zeker of ze écht wil weten wat er die avond is gebeurd.

Heftige gebeurtenissen

Al in het begin van het verhaal komt de lezer erachter dat Dox te ver is gegaan bij Tabitha. Tegen haar zin in heeft hij met haar gevreeën, maar hij doet er alles aan om onschuldig te lijken. Het verhaal toont een aantal fases waar een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag doorheen kan gaan, waaronder schuldgevoel en het idee dat hij/zij zelf meer had moeten doen tegen de dader. Dit is uiteraard niet terecht en dat wordt ook duidelijk uit dit verhaal, wat jongeren kracht kan geven op het moment dat ze zelf in een situatie zitten waarbij hun grenzen worden overschreden.

Niet voorlezen

Hoewel dit een belangrijk onderwerp is, is het boek niet voor alle leerlingen geschikt. Voor jongeren die zelf met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad zal dit verhaal misschien te heftig zijn. Je weet nooit zeker of je leerlingen in de klas hebt die hiermee te maken hebben (gehad), daarom is het bij dit verhaal niet verstandig om hier in de klas uit voor te lezen. Je kunt wel kort iets over het verhaal vertellen en het boek daarmee introduceren, maar hou in je achterhoofd dat het mogelijk is dat het onderwerp vervelende herinneringen kan losmaken.

Voor wie?

Grenzeloos is een zeer leesbaar verhaal over een belangrijk onderwerp dat geschikt is voor lezers vanaf 12 jaar. Het wordt chronologisch verteld en het perspectief wisselt tussen de personages, waardoor duidelijk wordt wat ze denken en voelen. Het verhaal benadrukt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in geen enkel geval acceptabel is en laat zien hoe je hier als vriend of vriendin van een slachtoffer op kunt reageren om diegene te steunen. Achterin het boekje staat informatie over wat je kunt doen en waar je hulp kunt krijgen als je zelf iets dergelijks hebt meegemaakt.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Grenzeloos. Het lesmaterialen is kant-en-klaar en bestaat uit drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Grenzeloos.

Over het boek

Titel: Grenzeloos
Auteur: Marlies Slegers
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 90
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen