Hoe is het om qua gender of geaardheid af te wijken van de meerderheid? Daarover ging Edward van de Vendel in gesprek met eenentwintig jongeren voor Gloei: een dikke interview- en poëziebundel vol persoonlijke verhalen over liefde, diversiteit, groei en ambitie.

Aandacht voor diversiteit

De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor diversiteit en verschijnen er ook meer verhalen waarin de hoofdpersoon bijvoorbeeld homo- of biseksueel is. Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel stelt meer diversiteit en inclusiviteit centraal tijdens haar termijn in deze functie. Ook werd queerboeken.nl opgericht om te laten zien welke prachtige LHBTQIA+ rolmodellen er bestaan in de literatuur. Daarnaast zie je dat uitgeverijen steeds meer aandacht krijgen voor een diverse representatie in hun verhalen.

Gloei

Een boek dat je niet mag missen als je je verdiept in dit onderwerp is Gloei. Voor deze bundel met interviews en gedichten ging Edward van de Vendel in gesprek met eenentwintig jongeren die qua geaardheid of gender afwijken van de meerderheid. Jongeren die zich thuis voelen bij de LHBTQIA+-gemeenschap. In de interviews vraagt Van de Vendel de jongeren naar hun leven, ontwikkeling en toekomstplannen. Floor de Goede verzorgde de illustraties en maakte van iedere jongere in dit boek een portret.

Voorbij het hokjesdenken

De manier waarop Van de Vendel in gesprek gaat met deze jongeren is een verademing. Met een open houding stelt hij vragen. Begrippen zoals panseksueel en aseksueel worden gaandeweg uitgelegd en de jongeren vertellen openhartig over hun leven en/of zoektocht. Het is een bundel vol positiviteit, terwijl tegelijkertijd ook duidelijk wordt dat het niet altijd even gemakkelijk is om jezelf te durven zijn als je je niet zo voelt als de meeste mensen om je heen.

Inspiratiebronnen en rolmodellen

De krachtige verhalen van de jongeren in dit boek zullen anderen inspireren. Het kan gaan om andere LHBTQIA+-jongeren, maar ook heteroseksuele lezers zullen veel aan deze bundel hebben. De verhalen zorgen ervoor dat jongeren die zoekend zijn zichzelf (deels) kunnen herkennen in deze verhalen, terwijl anderen veel leren over hoe het is om LHBTQIA+ te zijn en wat dat eigenlijk inhoudt.

Een aanwinst: gedichten over diversiteit

De bundel bevat meer dan alleen interviews. Voorafgaand aan ieder interview vind je een gedicht dat Edward van de Vendel schreef naar aanleiding van het interview. Deze gedichten kun je goed bespreken tijdens de les. Bijvoorbeeld op Paarse Vrijdag of op een willekeurige andere dag. Ga met je leerlingen in gesprek over het gedicht en vertel kort iets over het interview of de persoon over wie het gaat en laat de bundel zien, zodat geïnteresseerde jongeren verder kunnen lezen.

Voor wie?

Gloei is perfect voor jongeren die meer willen weten over diversiteit en LHBTQIA+, of dit nu voor zichzelf is of omdat ze beter willen begrijpen wat LHBTQIA+ inhoudt. Het is een bundel die je leerlingen kunt aanreiken, of je legt het boek op een plek waar jongeren komen, zodat ze er in hun eigen tijd in kunnen lezen en ze zichzelf kunnen ontwikkelen en/of herkennen.

De jongeren die in Gloei aan het woord komen zijn tussen de zestien en de drieëntwintig jaar. De uitgebreide interviews verdienen het om rustig gelezen te worden. De bundel is geschikt voor jongeren vanaf 13 jaar die op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling al toe zijn aan dit onderwerp en/of er persoonlijk interesse in hebben.

Over het boek

Titel: Gloei
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Floor de Goede
Uitgeverij: Querido
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 495
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen