De jeugdliteratuur wordt gelukkig steeds diverser, meer jongeren zullen zich in verhalen kunnen herkennen. Blijf zachtjes bij mevan Jacqueline Woodson is daar een prachtig voorbeeld van. Het is een ontroerend verhaal over een interraciale relatie en racisme.

Een nieuwe school

Elisha (Ellie) en Jeremiah (Miah) gaan naar een nieuwe school, een privéschool. Ze hebben allebei hun problemen. Bij Ellie thuis loopt het niet lekker, haar moeder is al een paar keer zomaar vertrokken. Ze liet iedereen achter, zonder te vertellen waar ze was en dook dan een tijd later zomaar weer op. Dit heeft zijn sporen nagelaten bij Ellie. Miahs ouders zijn gescheiden en hij worstelt hiermee. Daarnaast is hij een van weinige zwarte studenten op zijn nieuwe school en dat is confronterend, omdat hij hierdoor te maken krijgt met talloze vooroordelen.

Liefde op het eerste gezicht

Op hun eerste schooldag lopen Ellie en Miah elkaar letterlijk tegen het lijf. Ellies boeken vallen uit haar armen op de grond en samen rapen ze die op. Tijdens een gesprekje slaat de vonk direct over. Na deze ontmoeting denken ze veel aan elkaar. Het duurt even voordat ze elkaar opnieuw tegenkomen, maar vanaf dat moment groeit de liefde tussen de twee alleen nog maar meer.

Uit verschillende werelden

Ellie en Miah zijn stapelverliefd en vaak samen. Toch brengen ze de buitenwereld zo min mogelijk op de hoogte van hun geluk, omdat ze bang zijn voor onbegrip. Als ze op straat lopen, worden er regelmatig opmerkingen gemaakt of gevraagd of het goed met Ellie gaat, alsof ze niet veilig zou zijn bij Miah. Mensen zijn het niet gewend om een wit meisje met een zwarte jongen samen te zien. Ellie is bang dat haar familie het niet zal begrijpen en over hun relatie oordeelt. Miah heeft ook nog niet veel over zijn ouders losgelaten en heeft daar zijn redenen voor.

Nog steeds actueel

Dit boek verscheen in oorspronkelijk in 1998 en is in 2021 vertaald naar het Nederlands. Hierdoor is de leefwereld van de jongeren wel iets anders, bijvoorbeeld door de afwezigheid van mobiele telefoons, maar qua thematiek is het (helaas) nog steeds actueel. Woodson is winnaar van de Hans Christian Andersen Award en de Astrid Lindgren Memorial Award. In dit boek neemt ze de (witte) lezer op indrukwekkende wijze mee in het leven van de zwarte jongen en laat ze zien waar je als zwart persoon rekening mee moet houden, zoals het feit dat mensen er niet vanuit gaan dat je slim bent en niet zonder beurs naar een privéschool kunt gaan.

Het is zorgelijk hoe goed de beschreven situaties aansluiten op onze huidige tijd, waarin de vooroordelen uit het verhaal nog steeds gelden. Hierdoor wordt zichtbaar dat er nog veel werk verzet moet worden op het gebied van racisme en gelijkwaardigheid. Dit boek draagt bij aan bewustwording op dat gebied.

Voor wie

Blijf zachtjes bij me van Jacqueline Woodson is een prachtig verhaal over de liefde tussen twee jongeren. Het leest vlot door en bevat korte hoofdstukken, maar wisselt wel ieder hoofdstuk van perspectief tussen Jeremiah en Elisha. Dit kan voor minder ervaren lezers uitdagend zijn, omdat ze moeten schakelen en nadenken met wie ze meelezen. De emoties, gevoelens en uitdagingen waar beide personages mee te maken hebben, zullen voor jongeren herkenbaar zijn. Tegelijkertijd is er een grote kans dat witte leerlingen door dit verhaal meer leren over hoe het is om als zwart persoon te leven in een maatschappij waarin racisme nog steeds onvoorstelbaar veel invloed heeft op heel veel levens.

Over het boek

Titel: Blijf zachtjes bij me
Auteur: Jacqueline Woodson
Vertaald door: Adiëlle Westercappel
Uitgeverij: Volt
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 198
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen