Deze keer geen recente titel, maar wel één die het bijzonder goed doet in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Boy 7 van Mirjam Mous is al jarenlang een favoriet onder jongeren.

Als je je niets meer kunt herinneren

Een jongen wordt wakker op een verlaten open vlakte. Hij heeft geen idee waar hij is of hoe hij daar is gekomen. Sterker nog, hij weet niet eens wie hij is. Gelukkig heeft hij een tas bij zich en daar zit onder andere een mobiele telefoon in. De jongen ontdekt dat hij een voicemailbericht heeft. Hij hoort zijn eigen stem die zegt: ‘Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie.’

Op zoek naar wie je bent

Daar begint de zoektocht van de jongen, die zichzelf op dat moment Boy Seven gaat noemen omdat er een label met Boy 7 aan zijn rugzak hangt. Wie is hij? En wat is er gebeurd? Aan de hand van de spullen in zijn rugzak, zoals de bestellijst van de Pizza Hut in Flatstaff en een mysterieus sleuteltje, probeert hij erachter te komen wat er aan de hand is.

Vertrouw niemand

Op die open vlakte wordt hij gevonden door Lara. Zij is onderweg naar haar tante, die een Bed & Breakfast heeft. Hier kan Boy tijdelijk logeren. Hij verzint een reden waarom hij in Flatstaff moet zijn, probeert er via smoesjes achter te komen wat er aan de hand is en waar dat sleuteltje van is. Steeds is de jongen op zijn hoede, hij heeft het gevoel dat hij niemand kan vertrouwen.

Een boek vol raadsels en spanning

Aan het begin van het verhaal is alles onduidelijk, maar gaandeweg leert de lezer de hoofdpersoon beter kennen. Er wordt steeds meer duidelijk, voor zowel de lezer als de hoofdpersoon, want beiden weten steeds net zo veel/weinig. Dit maakt het eenvoudig om met de hoofdpersoon mee te leven, want je ontrafelt samen het mysterie. In dit verhaal is daarnaast aandacht voor technologie en wat je daar allemaal mee kunt. En dat zijn niet altijd even goede dingen… Hierdoor is er steeds dreiging voelbaar, die ervoor zorgt dat je graag wilt weten hoe het afloopt.

Voor wie?

Boy 7 is een verhaal dat zeer vlot leest. De letters zijn vrij groot en de bladspiegel is ruim opgezet. Het boek ziet er voor een minder ervaren lezer misschien vrij dik uit, maar je zult merken dat leerlingen door het boek heen vliegen. Lees een stukje voor in de klas om ze de sfeer in het boek te laten ervaren en ik weet zeker dat er leerlingen zijn die zelf verder willen lezen.

Het verhaal is niet chronologisch, wat voor minder ervaren lezers een uitdaging kan zijn. Maar door de manier waarop er in dit verhaal wordt teruggeblikt is het zeer goed te volgen en vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Het onderwerp, de spanning, het mysterie en het feit dat je als lezer heel makkelijk met de hoofdpersoon meeleeft zorgen ervoor dat Boy 7 een favoriet is in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit verhaal zal ook verslonden worden door jongeren met een leesweerstand.

Net als in de film?

Heb je interesse in een boek en film van Nederlandse bodem om met je leerlingen te bestuderen? Dan is Boy 7 heel geschikt. Boy 7 van Mirjam Mous is onder dezelfde titel verfilmd, geregisseerd door Lourens Blok. De film is net als het boek Nederlandstalig en het kan erg waardevol zijn om de verschillen tussen het boek en de film met je leerlingen te bespreken.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Boy 7. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaan uit vijf opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. Ze verplaatsen  zich bijvoorbeeld in de personages en schrijven over hun ervaringen of gedachtes, maken een nieuwsbericht of denken na over het realistische gehalte van het verhaal. Daarnaast is er een opdracht voor leerlingen die ook de film hebben bekeken.

Per opdracht is aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen.

Meer informatie: lesmateriaal bij Boy 7.

Over het boek

Titel: Boy 7
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 2018, oorspronkelijk jaar van uitgave 2009
Aantal pagina’s: 292
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen