Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Cardboard cowboys is geschreven door Brian Conaghan, die jarenlang docent Engels was op een school in Schotland. In dit verhaal zit een diepere laag waarin pesten en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. De hoofdpersoon ontmoet een bijzondere oudere man die hem leert dat hij er mag zijn.

Lenny is dik

In Cardboard cowboys leren we Lenny Lambert kennen. Lenny is dik. Tenminste, dat hoort hij voortdurend van zijn leeftijdsgenoten in de brugklas op zijn school. Hij krijgt de vreselijkste opmerkingen naar zijn hoofd gesmeten. Als je dat leest, raakt het je in je hart, het maakt je misselijk en bezorgt je een droge keel. Zo hard kunnen leerlingen tegen elkaar zijn. Lenny wil het niet binnen laten komen, maar het is onmogelijk om het te negeren.

Spijbelen

Door het pestgedrag slaat Lenny regelmatig een les over op school. De lessen waar hij ‘zijn leven niet zeker is’, zoals gym en biologie, skipt hij. Dan gaat hij op een bankje aan het kanaal zitten. Op een dag ontmoet hij daar de 52-jarige zwerver Bruce, een zonderlinge figuur die in een huis van kartonnen dozen woont. De eerste kennismaking verloopt wat stroef, maar gaandeweg krijgen ze waardering voor elkaar. Bruce luistert naar Lenny.

Waar is Frankie?

Lenny heeft nogal wat te vertellen. Over zijn broer Frankie, die opeens niet meer thuis woont en waar Lenny zich schuldig over voelt. Maar waarom? En waarom doet zijn moeder zo afwijzend en is zijn vader (letterlijk) zo afwezig? Het duurt lang voordat je als lezer antwoord krijgt op deze vraag; dat houdt je nieuwsgierig naar hoe het verder zal gaan. Ze delen hun liefde voor muziek: Bruce speelt gitaar en Lenny kan erg goed zingen. Bruce opent het hart van Lenny en laat hem voelen dat hij ertoe doet. Maar daarvoor moeten ze eerst samen op een roadtrip en overwint Lenny zijn angst om op te treden voor publiek. Alles om Frankie weer te kunnen zien.

Zelfliefde

Dit boek bezorgt je een knoop in je maag, maar ook een glimlach op je gezicht. Lenny is een bijzondere en gevoelige jongen. Hij ontdekt gelukkig dat zelfliefde de sleutel is en dat je daardoor ‘boven het gepest kunt staan’, maar het blijft verschrikkelijk dat leerlingen elkaar pesten om hoe ze eruitzien. Iemand in vertrouwen nemen en je verhaal delen kan helpen.

Hoopvol

Cardboard cowboys is een hoopvol en tegelijk spannend verhaal voor alle leerlingen die gepest worden of ermee te maken hebben. Een boek over pestgedrag om je uiterlijk met als hoofdpersoon een jongen is bijzonder.

Voor wie?

Leerlingen uit de brugklas kunnen zich makkelijk identificeren met Lenny en herkennen de situaties wellicht uit hun eigen leven. Dit kan mooie gesprekken opleveren in de les.

Over het boek

Titel: Cardboard cowboys
Auteur: Brian Conaghan
Illustrator: Hollie Leddy Flood
Vertaald door: Lydia Meeder
Uitgegeven door: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 267

Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen