Tot nu toe weet Robin er altijd voor te zorgen dat alles normaal lijkt. Maar dan begint zijn irritante mentor zich met zijn leven te bemoeien. Dat levert een spannend verhaal op: CTRL-A, de novelle van Juultje van den Nieuwenhof.
Een gewone jongen uit 4 havo
Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met Robin. Hij gaat gewoon naar school en haalt goede cijfers. Verder brengt hij graag tijd door met zijn vriendinnetje Elin en zijn beste vriend Appie. Maar ondertussen speelt er meer in Robins leven dan de mensen om hem heen weten.
Een mentor die vragen stelt
Zijn mentor, mevrouw van Erven, merkt dat Robin niet lekker in zijn vel zit. Ze vermoedt psychische klachten, maar haar collega’s zijn het niet met haar eens. Tegen de afspraken in besluit ze met Robins moeder te bellen, maar dat gaat niet zoals ze had gehoopt.
Als er breuken beginnen te ontstaan
Robin raakt gefrustreerd. Steeds vaker heeft hij negatieve gedachten en agressieve uitbarstingen. Het begint Elin en Appie op te vallen dat Robin zich soms vreemd gedraagt. Waarom nodigt hij hen nooit uit bij hem thuis en liegt hij over waar hij is geweest? En moeten ze er iets mee doen?
Intrigerend verhaal met ruimte voor een gesprek
De lezer weet al vanaf het begin dat er iets met Robin is, maar het blijft lang onduidelijk wat er precies speelt. Samen met zijn vrienden en de mentor probeert de lezer Robin te doorgronden. Waar komen zijn agressieve gedachten vandaan en hoe komt het dat zijn thuissituatie zo vreemd is? Waarom heeft hij last van dwanghandelingen, hoopt hij op pillen van zijn broer en kan zijn stemming zomaar omslaan? Het is een intrigerend verhaal over een jongen met psychische klachten die er alles aan doet om te verbergen wat er werkelijk aan de hand is.
Niet alle vragen worden beantwoord, maar dat geeft juist ruimte voor een gesprek. Wat zouden leerlingen doen als ze in de schoenen van Elin of Appie stonden? Wat vinden ze van het handelen van de mentor? En begrijpen ze Robin?
Het verhaal van verschillende kanten bekeken
De lezer volgt in dit verhaal het perspectief van Robin, Appie en de mentor, Sabine van Erven. Hierdoor ontdekt de lezer wat deze personages meemaken en denken. De dilemma’s waar Appie, Elin en Sabine van Erven mee worstelen en de woede en machteloosheid van Robin zijn voelbaar, waardoor de lezer zelf een zo compleet mogelijk beeld kan schetsen van de situatie.
Voor wie?
CTRL-A is net als de andere novelles van Kluitman een spannend en toegankelijk geschreven verhaal. Het is een dun boekje, met korte hoofdstukken en een ruime bladspiegel dat een maatschappelijk thema behandelt. Problemen met mentale gezondheid bij jongens kom je nog niet vaak tegen in boeken en dit verhaal brengt daar verandering in, zonder dat dit er te dik bovenop ligt. Op de eerste plaats is het een spannend en intrigerend verhaal. Het zal zeker bij veel leerlingen en zeker ook bij jongens vanaf 13 jaar in de smaak vallen. Een verhaal waarvan je wilt weten wat de afloop is en dat ook ontzettend uitnodigt om er samen over door te praten.
Lesmateriaal
Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij CTRL-A. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. Ze denken bijvoorbeeld na over de belangrijke elementen uit dit verhaal. Daarnaast verplaatsen ze zich in Robin of zijn vrienden Appie en Elin, die de gebeurtenissen uit het verhaal bespreken en proberen te verwerken. Tot slot kunnen de leerlingen er ook voor kiezen om dit boek onder de aandacht te brengen bij leeftijdsgenoten.
Meer informatie: lesmateriaal bij CTRL-A.
Over het boek
Titel: CTRL-A
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 98
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.