Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.
Ter ere van het 25-jarig schrijverschap van Tiny Fisscher is Dat stomme boek, dat oorspronkelijk verscheen in 2013, opnieuw uitgegeven en voorzien van een frisse nieuwe cover. Het is een razend spannend verhaal waarvan je de afloop echt niet ziet aankomen!

Een verdwenen vader

Dat stomme boek gaat over de vijftienjarige Ivan. Hij krijgt op school de opdracht om een boek te schrijven. Totaal niet gemotiveerd begint hij aan de opdracht op een heel raar moment: zijn moeder belt hem in een tussenuur en vertelt dat zijn vader verdwenen is. Samen met Ivans zusje gaan ze meteen naar hem op zoek. Er zijn weinig aanwijzingen waar zijn vader is. Hij heeft wat onduidelijke sms’jes gestuurd, maar neemt zijn telefoon niet op.

Random

Onrustig zitten ze met z’n drieën in de auto. Ivans moeder besluit naar plekken te gaan waar ze samen met zijn vader geweest is, te beginnen in Aken. Hun zoektocht is random en lijkt nergens op uit te lopen. Totdat hun moeder, als ze eenmaal in Berlijn zijn, alleen verder gaat zoeken. Ivan en Zus moeten in de hotelkamer blijven. Als je goed oplet tijdens het lezen, merk je dat er vreemde dingen aan de hand zijn, zoals het meisje met het rode haar en de chocoladebruine hond die Ivan keer op keer tegenkomt. De schimmige sms’jes die zijn vader stuurt. De titel die Ivan aan zijn eigen boek geeft.

ADHD

Ivan heeft ADHD en dat wordt op een mooie manier verwerkt in het verhaal. Zijn hoofd loopt regelmatig over van de associaties en dat lees je dan ook letterlijk. Jongeren met ADHD zullen dit wellicht herkennen. Hoewel het boek al meer dan tien jaar oud is, voelt het totaal niet verouderd aan.

Voor wie?

Dat stomme boek is een enorm spannend verhaal met een zeer verrassend en ontroerend einde. Het is geschikt voor jongeren vanaf ca. 12 jaar die geen geduld hebben om ‘in een boek te komen’: dit verhaal grijpt je meteen en je kunt niet meer stoppen met lezen totdat je weet hoe het zit!

Over het boek

Titel: Dat stomme boek
Auteur: Tiny Fisscher
Uitgegeven door: Volt (heruitgave)
Jaar van verschijnen: 2024 (oorspronkelijk 2013)
Aantal pagina’s: 160

Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen