Er verschijnen gelukkig steeds meer toegankelijke boeken voor jongeren met een jongen in de hoofdrol. Zo ook De belofte van Saskia Mouissie, een dun boek over een persoonlijke zoektocht.

Verhuizen en een nieuw gezin

Douwe verhuist met zijn moeder van Joure naar Amersfoort. Ze trekken in bij Henk, zijn moeders nieuwe partner, en zijn twee puberdochters. Het is erg wennen voor Douwe. Zijn moeder lijkt een heel aner mens te zijn geworden en Henk bemoeit zich volgens Douwe te veel met zijn leven. Hij moet zich ineens houden aan Henks strenge regels en zijn moeder kijkt gewoon toe.

Opgroeien zonder vader

Douwes vader is verongelukt toen Douwe nog erg jong was. Door alle veranderingen in zijn leven is Douwe erg bezig met zijn vader, hij mist hem. Eerder vertelde zijn moeder nog stoere verhalen over hem, maar nu ze met Henk is getrouwd is dat een stuk minder. Andere familie heeft hij niet, alleen nog een oom die hij niet kent, volgens zijn moeder een ruziezoeker met wie ze geen contact wil. Zou zijn oom hem meer over zijn vader kunnen vertellen?

Een belangrijke tocht

Douwes vader was schipper. Door zijn werk was hij veel van huis. De spullen die Douwe van zijn vader heeft, hebben te maken met varen. Een oude matrozenpet, maar ook een waterkaart waarop een route langs de Waddeneilanden staat uitgestippeld. Die tocht wil Douwe gaan maken, samen met zijn vriend Tjibbe. Op vrije dagen reist Douwe naar Friesland, waar Tjibbe woont, en knappen ze een oude, verlaten boot op. Die boot geeft Douwe de kans om de tocht op de waterkaart eindelijk te varen.

Een zoektocht op meerdere vlakken

Douwe is erg zoekende naar zijn positie in het nieuwe gezin, maar ook naar wie hij zelf is en wat voor iemand zijn vader was. Hij vindt een foto met zijn vader en oom, waarop duidelijk nog geen sprake is van een ruzie en vraagt zijn moeder ernaar. Die kapt hem af, wil er niet over praten en vindt het vooral vervelend dat hij steeds over zijn vader begint nu ze eindelijk weer gelukkig is. Douwe krijgt het gevoel dat ze iets achterhoudt. Waarom kan ze er niet over praten? En waarom krijgen ze eigenlijk nog steeds post van zijn oom? Hij besluit hem stiekem op te zoeken. Wat hij dan ontdekt, zet zijn wereld op z’n kop.

Voor wie?

De belofte gaat over familiegeheimen en verlies. De lezer zal goed begrijpen waarom Douwe meer wil weten over zijn vader en raakt ook nieuwsgierig naar wat er werkelijk aan de hand is binnen de familie. Hij is vastberaden om antwoorden te krijgen en overziet vaak niet wat de gevolgen van zijn acties kunnen zijn, waardoor er een fijne dosis spanning in het verhaal hangt. Het boekje, dat in de Best of YA XS reeks is verschenen, is dun en bevat korte hoofdstukken. Hierdoor is het erg geschikt voor aarzelende lezers vanaf ca. 13 jaar.

Over het boek

Titel: De belofte
Auteur: Saskia Mouissie
Uitgeverij: Best of YA
Verschenen in: 2022
Aantal pagina’s: 101
Voor aarzelende lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen