De Grijze Jager is een populaire serie onder jongens, het verhaal over Will weet velen te boeien. Het eerste deel, De ruïnes van Gorlan, is een toegankelijk verhaal vol avontuur en spanning, waarna de lezers graag aan het tweede deel zullen beginnen.

De kracht van de onzichtbare jongen

De kleine Will groeit als wees op en vermaakt zich graag in zijn eentje. Hij klimt in bomen en beweegt zich onzichtbaar voor anderen. Hij wil, net als zijn vader, graag naar de krijgsschool, maar wordt niet toegelaten. In plaats daarvan gaat hij in de leer bij Halt, een mysterieuze man die een Grijze Jager is. Will is niet enthousiast, de wapens die hij krijgt stellen niet veel voor naast die van zijn leeftijdsgenoten op de krijgsschool. En dan hebben we het nog niet over de kleine eigenwijze pony. Langzaam maar zeker gaat Will de waarde inzien van zijn wapens. En van de training van de norse Halt.
Er ontvouwt zich een verhaal over een dappere, strijdlustige en eerlijke jongen in een spannende setting die tot de verbeelding spreekt. Een verhaal waar veel lezers zich in kunnen én willen verplaatsen, want wie wil niet een beetje zoals Will zijn?

Niet te makkelijk?

En nu hoor ik velen vragen: ‘Is dit boek niet te eenvoudig voor lezers die naar het voortgezet onderwijs gaan?’ Ja, misschien heeft dit boek wel een lager niveau dan je leerlingen graag zou aanreiken. Maar wat als die leerlingen niet graag lezen? Of moeite hebben om zich te concentreren? Geef ze dan een boek dat ze zonder veel moeite zullen lezen. Zo ervaren ze dat lezen niet stom en moeilijk hoeft te zijn. Als je maar een boek in handen hebt dat boeit, je interesse wekt en leuk is om te lezen.

Uit! En nu?

Voor de lezers die eindelijk weer eens een boek hebben gelezen dat wel leuk was, staan er gelukkig nog heel wat delen te wachten. Er zijn inmiddels al dertien delen van De Grijze Jager verschenen. Van dezelfde schrijver verscheen ook een andere serie die dezelfde groep lezers zal aanspreken: Broederband. Het speelt zich in dezelfde (fictieve) wereld af als de Grijze Jager, maar in een ander land en met andere personages.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel andere goede titels die fans van De Grijze Jager kunnen lezen. Denk bijvoorbeeld aan W.A.R.P. en Artemis Fowl, twee series van Eoin Colfer, de serie Percy Jackson en de Olympiërs van Rick Riordan die als verhaal en ook als graphic novel wordt uitgegeven of Boek van stof van Philip Pullman voor de lezer die al klaar is voor meer uitdagende verhalen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij De Grijze Jager – De ruïnes van Gorlan. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij De Grijze Jager – De ruïnes van Gorlan.

Over het boek

Titel: De ruïnes van Gorlan
Serie: De Grijze Jager
Auteur: John Flanagan
Vertaling: Laurent Corneille
Uitgever: Gottmer
Jaar van uitgave: 2004
Aantal pagina’s: 285
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek

Deel dit bericht
Lezenslessen