Als je eenmaal iets van Susin Nielsen hebt gelezen, is er een grote kans dat je het niet bij één boek laat. Iets heel bijzonders vormt geen uitzondering in haar oeuvre; het is opnieuw een heerlijk, hartverwarmend en grappig verhaal.
Buitenbeentjes
Wie de verhalen van Susin Nielsen kent, weet dat ze schrijft over buitenbeentjes. De hoofdpersonages horen er vaak net niet helemaal bij. Ze hebben iets meegemaakt waarop ze door anderen aangekeken (kunnen) worden, zoals in Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen, of leven op een manier waar ze liever over zwijgen, zoals in Adres onbekend. Toch wil iedere lezer vriendschap sluiten met de personages. Ze zijn dan misschien wat anders, maar ze hebben humor en een goed hart. Dat geldt ook voor Wilbur, de hoofdpersoon in Iets heel bijzonders.
Wilbur in een notendop
Wilbur treft het niet. Op school ligt hij niet echt lekker in de groep. Bovendien heeft zijn beste vriend Alex sinds kort een relatie met Fabrizio, waardoor hij veel minder tijd heeft voor Wilbur. Een andere goede vriend van Wilbur is Sal, zijn oude buurman. Thuis is het ook niet altijd even makkelijk, zijn moeders kunnen ondanks hun harde werken maar net rondkomen. En zijn hondje Tempelton is ook een geval apart. Gelukkig zijn zijn moeders, die hij de Mampa’s noemt, liefdevol en kan Wilbur zijn emoties en gevoelens kwijt in de gedichten die hij schrijft.
Als kers op de taart
Een uitwisselingsproject tussen Wilburs schoolorkest en een schoolorkest uit Frankrijk maakt het allemaal nog net wat ingewikkelder. Wilbur verwacht dat hij een Franse jongen met de naam Charlie in huis neemt, maar dat blijkt een meisje te zijn. Ze wordt Charlie genoemd, maar haar volledige naam is Charlotte. Wilbur raakt tot over zijn oren verliefd, maar durft Charlie niet te vertellen wat hij voor haar voelt.
Een eigen Queer Eye-team
Als Charlie weer naar huis is, is het tijd voor verandering, vinden Sal, Alex en Fabrizio. Samen smeden ze een plan waardoor Wilbur meer zelfvertrouwen krijgt en durft te zeggen wat hij voelt. Het is namelijk de bedoeling dat de leerlingen binnenkort naar Parijs reizen, de stad van de liefde. Wilburs vrienden dopen zichzelf om tot zijn persoonlijke Queer Eye team. En voor wie niet weet wat Queer Eye is: zoek het op op Netflix. Als je houdt van de boeken van Susin Nielsen, zul je ook van Queer Eye houden.
Een heerlijk hedendaags verhaal met inhoud
Iets heel bijzonders is een actueel verhaal, waarin consent, gelijkwaardigheid, diversiteit en lhbtqi+-personages vanzelfsprekend zijn. Daarnaast is er een mooie rol weggelegd voor het boek Charlotte’s web van E.B. White, Wilburs favoriete boek, waar regelmatig aan gerefereerd wordt. Maar het is bovenal een heerlijk verhaal om je in te verliezen, om je door mee te laten voeren. Nielsen schreef met Iets heel bijzonders een ontzettend fijn verhaal dat ontroerend is, maar vooral een grote glimlach op het gezicht van iedere lezer zal toveren.
Voor wie?
Iets heel bijzonders is een fijn, ontroerend, hartverwarmend en grappig verhaal voor lezers vanaf ca. 12 jaar die niet terugschrikken voor uitdagender taalgebruik. Denk aan namen van dinosaurussen, en woorden zoals narcist, heteronormatief, patriarchaat en matriarchaat. De betekenis van deze woorden kan niet altijd even goed opgemaakt worden uit de tekst. Daarnaast zijn de gedichten die Wilbur schrijft opgenomen in het verhaal, maar niet vertaald naar het Nederlands. De Engelse gedichten zullen ook niet voor alle lezer even makkelijk te lezen zijn.
Over het boek
Titel: Iets heel bijzonders
Auteur: Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 236
Voor meer ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar.
Auteur: Susin Nielsen
Vertaling: Lydia Meeder
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 236
Voor meer ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar.