Graphic novels mogen steeds vaker ook voor school gelezen worden. Wil je je leerlingen kennis laten maken met dit genre? De prins en de naaister van Jen Wang is een geschikte graphic novel voor leerlingen die houden van romantische verhalen.

Een prins met een geheim

Prins Sebastian woont met zijn ouders in een prachtig paleis. Zijn ouders vinden dat het hoog tijd wordt dat hij een bruid gaat vinden, maar Sebastian zelf heeft daar niet zoveel ruimte voor. Hij is vooral druk met het verbergen van zijn geheim. De prins draagt namelijk graag jurken en gaat er ’s avonds regelmatig op uit als Lady Chrystallia, maar niemand mag dat weten.

Een naaister met ambities

Er zijn maar twee mensen op de hoogte van het geheim van de prins en Frances is er daar een van. Zij is zijn goede vriendin en naaister en maakt de meest geweldige jurken voor hem. De jurken krijgen veel aandacht en worden zelfs nagemaakt. Het is Frances’ droom om door te breken als groot ontwerpster, maar dat kan niet als ze Sebastian wil beschermen. Bekend maken dat zij die fantastische jurken maakt én Sebastians geheim bewaren gaat namelijk niet goed samen…

Een modern sprookje over identiteit

Prins Sebastian en Frances zoeken allebei naar een manier om hun dromen na te jagen. Sebastian wil eigenlijk niet leven met zo’n groot geheim, maar laten zien wie je écht bent als prins is niet makkelijk. Zeker niet aan de vooravond van de moderne tijd, waarin dit verhaal zich afspeelt. En Frances twijfelt of ze haar dromen opzij moet zetten om Sebastian te blijven beschermen of niet. Herkenbare en belangrijke thema’s in een heerlijk romantisch en vaak ook grappig verhaal.

Verhalende, expressieve illustraties

Niet onbelangrijk in een graphic novel zijn de illustraties. Deze zitten vol met details en vertellen het verhaal. De tekst is ondersteunend. In De prins en de naaister geven de illustraties de sfeer goed weer. Op momenten dat de prins zijn jurken draagt en in zijn element is, spat de energie en kleur er vanaf. Fragmenten waarin personages het moeilijker hebben zijn donkerder, zwaarder getekend. De gezichtsuitdrukkingen zijn expressief. De lezer kan hierdoor heel veel opmaken uit de illustraties en de tekst en hoeft zelf niet veel in te vullen om betekenis te kunnen geven aan het verhaal.

Voor wie?

De prins en de naaister is een fijn boek om leerlingen kennis te laten maken met graphic novels. Het gaat over diversiteit en het najagen van je dromen en daarvoor durven uitkomen. Leerlingen vanaf ca. 12 jaar die houden van romantische verhalen en zich bezighouden met hun zoektocht naar identiteit zullen zeker genieten van dit moderne sprookje.

Verder lezen?

Onlangs verscheen er ook een andere graphic novel met het thema diversiteit: Noem me Nathan. Dit is een bijzonder verhaal over Nathan, die de transitie van meisje naar jongen doormaakt. Noem me Nathan is een realistischer verhaal dat geschikt is voor meer ervaren lezers van graphic novels, omdat de lezer in dit verhaal meer uit de context op moet maken om het verhaal volledig te kunnen interpreteren.

Over de graphic novel

Titel: De prins en de naaister
Auteur & illustrator: Jen Wang
Vertaald door: Lia Belt
Uitgeverij: Van Goor
Aantal pagina’s: 276
Voor lezers vanaf ca 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen