Radovar is een moderne stad met flatgebouwen waarin alles aanwezig is wat je nodig hebt. Maar wonen in zo’n stad heeft ook een minder fijne kant. Daarover lees je in De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis.

Alles voor de familiescore

In dit verhaal volgt de lezer Jona. Zij woont met haar familie in de Sterrenflat in Radovar. Hier werken de inwoners hard om hun familiescore te verhogen, want hoe hoger die score, hoe hoger je sociale status. Als je net in de Sterrenflat komt wonen, begin je onderaan de scoreladder, in de woningen onder de grond. Stijgt je familiescore genoeg? Dan mag je verhuizen naar de hogere verdiepingen, boven de grond. Maar die familiescore doet rare dingen met de bewoners, vindt Jona, die het hele systeem maar niets vindt en haar eigen keuzes probeert te maken.

De donkere kanten van het systeem

Jona vindt het verschrikkelijk dat iedereen zo in de ban is van die stomme punten, maar heeft niet het gevoel dat ze er iets tegen kan doen. Dan ontmoet ze de mysterieuze Kilian. Hij toont haar de donkerste kanten van de stad. Jona besluit daarna dat ze wil vechten tegen het systeem, ook als dat betekent dat ze haar familie daarmee misschien in gevaar brengt.

Spannend avontuur met een maatschappelijke boodschap

Marloes Morshuis weet de lezer met spanning en avontuur het verhaal in te trekken. Jona sluit zich aan bij de groep rond Kilian en de andere jongeren die in het geheim in de ondergrondse kelders samenkomen. Hoe kunnen ze de verschrikkingen stoppen? En belangrijker nog: hoe kunnen ze tot de bewoners van Radovar doordringen en hen bewust maken van de verschrikkelijke dingen die in hun stad gebeuren? Een gevaarlijke onderneming, maar Jona en de anderen zetten alles op alles om een einde te maken aan het systeem waarin ze leven.

Stof tot nadenken

De schaduwen van Radovar gaat over een maatschappelijke kwestie en komt, ondanks het feit dat het fictie is, angstvallig dicht bij de realiteit. Dit verhaal laat leerlingen nadenken over de gevolgen van een dergelijk systeem. Wat gebeurt er als je zoiets in werkelijkheid invoert, zoals in China al gebeurt met het sociaal kredietsysteem? Hoe zouden de leerlingen omgaan met een systeem dat in de gaten houdt wat je allemaal doet en beoordeelt of dit goed of slecht is?

Voor wie?

Wat erg prettig is, is dat het verhaal toegankelijk en spannend is geschreven. De lezer blijft nieuwsgierig en zal graag door willen lezen, ook al is het boek 300 pagina’s dik. Bij leerlingen vanaf 12 jaar die graag boeken van Mirjam Mous lezen, zal De schaduwen van Radovar zeker in de smaak vallen. Het is een boek dat leerlingen niet graag weg zullen leggen én dat hen laat inzien dat innovatie en vooruitgang niet altijd voor iedereen goed is.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij De schaduwen van Radovar. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij De schaduwen van Radovar.

Over het boek

Titel: De schaduwen van Radovar
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2018
Aantal pagina’s: 300
Voor lezers vanaf 12 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen