Dit bijzondere en prachtig vormgegeven boek gaat over een meisje dat in een vuurtoren aan de Engelse kust woont. Haar wereld staat op z’n kop als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Een verhaal over leven in oorlogstijd, geheimen en legendes.

Wonen in een vuurtoren

Petra is twaalf jaar oud en woont met haar ouders en zus in een vuurtoren. De vuurtoren moet schippers waarschuwen voor De Wyrm, de verraderlijke zandbank aan de kust. Haar vader bedient de lamp. Ze hebben altijd een fijne tijd gehad in het bijzondere huis en Petra moet er niet aan denken om ergens te wonen waar ze de zee niet kan zien.

Wanneer alles verandert

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt verandert er plotseling veel in het leven van Petra. De vuurtoren moet bijvoorbeeld helemaal groen geschilderd worden zodat deze niet meer zo opvalt. De vijand kan daardoor vanuit de lucht en vanaf de zee minder goed bepalen waar hij is. Maar ook de sfeer in huis verandert. Petra heeft het gevoel dat haar ouders iets voor haar achterhouden. Bovendien gaan de inwoners van het dorp ineens anders met hen om, want Petra’s moeder komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze wordt ervan verdacht een spion te zijn.

De Dochters van Steen

Regelmatig zoekt Petra De Dochters van Steen op, de vier staande stenen in hun tuin. Haar vader vertelde haar toen ze jong was een legende over deze stenen. Ze heeft altijd een bijzonder gevoel als ze bij de stenen is en sinds haar vader haar de legende heeft verteld, weet ze waar de stenen voor staan. Ze bieden Petra houvast in een tijd van angst en onzekerheid en zorgen voor een extra betekenislaag in het verhaal.

Spannend en heftig verhaal

Ons kasteel aan zee begint aardig rustig, maar als Petra’s moeder wordt opgesloten in een interneringskamp, wordt duidelijk dat het geen verhaal is dat voortkabbelt. Dit is nog maar het begin van de storm van gebeurtenissen die de Tweede Wereldoorlog in Petra’s leven veroorzaakt.
De lezer ontdekt hoe indringend de oorlogstijd is geweest voor kinderen zoals Petra. Het was een tijd waarin je bijvoorbeeld zomaar een ouder kon verliezen en je niet meer wist wie je kon vertrouwen en wie niet. Ook in dit verhaal is het de vraag of mensen ook echt zijn zoals ze zichzelf voordoen, waardoor de spanning in het verhaal stijgt.

Bekende gebeurtenissen, nieuw perspectief

Omdat het verhaal zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt is voor de meeste lezers wel duidelijk wat er in die tijd is gebeurd en wat de oorlog inhield. Het perspectief vanuit een meisje dat aan de Engelse kust woont is daarbij een boeiende invalshoek. Hierdoor wordt nog duidelijker dat de Tweede Wereldoorlog voor heel veel mensen, jong en oud, veel impact heeft gehad.

Voor wie?

Ons kasteel aan zee zal door de hoofdpersoon en de vormgeving met name meisjes aanspreken, maar het is allesbehalve zoetsappig. Het is een spannend verhaal waarin afschuwelijke gebeurtenissen plaatsvinden, die zeker indruk maken op de lezers. De hoofdstukken zijn relatief kort en de bladspiegel is ruim, maar het taalgebruik en de inhoud van het verhaal zijn aardig volwassen, waardoor het geschikt is voor de ervaren lezer vanaf 12 jaar of minder ervaren lezers vanaf ongeveer 13 jaar.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Ons kasteel aan zee. Het lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Ons kasteel aan zee.

Over het boek

Titel: Ons kasteel aan zee

Auteur: Lucy Strange

Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders
Uitgeverij: Gottmer
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 335
Voor ervaren lezers vanaf
ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen