Blogafbeelding bij De Tunnel van Anna Woltz

Vier jongeren die elkaar in de tunnels van de Ondergrondse leren kennen, terwijl Londen ’s nachts wordt vernietigd door bommen. Dat is de basis voor het prachtige verhaal De tunnel van Anna Woltz.

Historische setting

Het is 1940 en in Londen vormen zich iedere dag lange rijen voor de metrostations. Ook Ella en haar broertje Robbie staan daar, om alvast een goede plek te kunnen bemachtigen voor de nacht. Sinds de bommen op Londen vallen, schuilen heel veel Londenaren in de tunnels van de metro, zodat ze beschermd zijn. De perrons liggen overvol en iedereen probeert er het beste van te maken.

Willen leven na een jaar ziek zijn

De nachten in de ondergrondse tunnels zijn zwaar voor Ella. Het afgelopen jaar is ze ziek geweest. Ze had polio en lag in het ziekenhuis, onzichtbaar voor de wereld, terwijl de ijzeren long, een groot apparaat waar ze in lag, haar hielp met ademen. De gedachten aan die ijzeren long werpen haar terug naar die ellendige tijd. Helaas komt dat vaker voor dat ze zou willen, nu ze iedere nacht in een tunnel van de metro overnacht. Ook hier kan ze niet zonder gevaar voor eigen leven uit, omdat de bommen ’s nachts de stad verwoesten.

Personages die iets te vertellen hebben

Ella leert in de tunnel diep onder de grond drie jongeren beter kennen. Quinn is van huis weggelopen, van het platteland naar de stad, omdat ze wil helpen. Ze wil zich nuttig voelen. Jay heeft niets en doet alles om te overleven. Aan regels hecht hij weinig waarde en hoewel hij Ella op de zenuwen werkt, speelt er ook een ander gevoel. En tot slot ontmoet Ella Quinns broer Sebastian, die in Londen woont. Maar die situatie is complex, want voor Quinns familie bestaat hij niet meer.

Alle personages vertellen een eigen verhaal. Ze hebben allemaal iets meegemaakt dat ze heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Het zijn bijzondere, krachtige en dappere verhalen die Anna Woltz moeiteloos verweeft in het grotere verhaal.

Over overleven en willen ontsnappen

Alle personages voelen de drang om te leven. Dat geldt voor Ella na een jaar opgesloten te hebben gezeten in de ijzeren long, maar ook voor Quinn, Jay en Sebastian staat dat voorop. Ze willen ontsnappen aan de ellendige situatie waarin ze zitten. Ze willen niet wachten tot de oorlog voorbij is. Ze willen een betekenisvol leven leiden.

De herkenbare, rake taal van Anna Woltz komt binnen bij de lezer. Ze windt er geen doekjes omheen, schrijft duidelijk en direct. Dat maakt dit verhaal over overleven en willen ontsnappen aan de beklemmende omstandigheden zo ontzettend goed.

Een goed leesbaar verhaal met diepgang

De tunnel wordt verteld vanuit het perspectief van Ella en leest vlot door. Het is spannend en iedere lezer zal willen ontdekken hoe het de jongeren vergaat. Het is een goed verhaal met interessante personages en een intrigerende setting. Een minder ervaren lezer beleeft zeker leesplezier aan het verhaal zelf, en de meer ervaren lezer kan in dit verhaal genoeg betekenislagen ontdekken en doorgronden. Woltz maakt onder andere vergelijkingen tussen de ijzeren long, kooien en de manier waarop de personages het leven ervaren en geeft het verhaal hiermee meer betekenis.

Voor wie?

De tunnel is een prachtig, aangrijpend, gelaagd en spannend verhaal voor lezers vanaf 12 jaar. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld in toegankelijke taal, maar biedt zoals gezegd voor meer ervaren lezers ook voldoende uitdaging. Fans van Honderd uur nacht zullen zeker smullen van De tunnel, want ook dit verhaal zit weer steengoed in elkaar. De combinatie van de historische setting, interessante personages en de briljante wijze waarop Woltz hun levensverhaal, angsten en verlangens verwerkt maken dat het verhaal tijdens het lezen echt tot leven komt.

Over het boek

Titel: De tunnel
Auteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido
Verschenen in: 2021
Geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen