Mette is blij dat ze een nieuwe start kan maken nu ze naar een andere school gaat. Eindelijk kan ze alles wat er vroeger is gebeurd achter zich laten. Maar is dat wel echt zo? Je leest erover in De tweede stem van Elin Meijnen, het tweede boek in de Shorties-reeks van uitgeverij Blossom Books.

Een nieuw begin

Mette is opgelucht, want op haar nieuwe school kent niemand haar. Daardoor weet ook niemand wat er vroeger is gebeurd en dat maakt het dagelijks leven voor haar een stuk makkelijker. In haar nieuwe school hangt een oproep om mee te doen aan de schoolmusical. Mette is dol op zingen en als de directe Flo haar vertelt dat zij ook meedoet, besluit ze zich aan te melden. Ze krijgt de hoofdrol en sluit al snel een hechte vriendschap met haar tegenspeler Eddy.

Een weggestopt verleden

Mette is een leerling die zich vaak rustig houdt, behalve als ze mag zingen. Dat viel haar muziekdocent Madeleine van haar vorige school ook op. Zij bood Mette aan om haar zangles te geven en nodigde haar uit in haar boshuisje. Mettes moeder was inmiddels bevriend met Madeleine en moedigde het aan. Maar Mette voelde zich in dat boshuisje niet op haar gemak. Er klopte iets niet en na dat weekend begon het steeds meer te knagen.

Jezelf leren zijn

Op haar nieuwe school leert Mette wat haar kwaliteiten zijn en Eddy motiveert haar om te ontdekken of ze op jongens of op meisjes valt. Zelf is hij al jaren uit de kast, iedereen weet dat hij homo is en hij maakt er de hele dag grappen over. Het geeft Mette ruimte om uit te zoeken wat ze voelt, want iedere keer als ze Flo ziet of spreekt, merkt ze dat er van binnen iets gebeurt…

Flo zorgt er niet alleen voor dat Mette nieuwe dingen voelt, ze helpt Mette ook om meer zichzelf te zijn. Als ze door heeft dat Mette boos is maar dat niet uit, moedigt ze haar aan om toch boos te worden en dit te laten merken, want ‘de wereld vergaat niet als je boos wordt’. Daardoor leert Mette steeds beter voor zichzelf opkomen, iets dat ze ook nodig zal hebben op haar nieuwe school, omdat haar verleden haar toch inhaalt.

Rijke thematiek

De tweede stem is verschenen in de Blossom Books Shorties-reeks en is relatief dun. Toch zit het vol met onderwerpen waar leerlingen in de puberteit mee te maken krijgen. Hoe verhoud je je tot je ouders? Kun je je verleden echt achter je laten door van school te wisselen of bijvoorbeeld je achternaam te wijzigen? Wie ben je zelf eigenlijk? En wat betekent dit voor hoe jij jezelf ziet? Het gaat over de persoonlijke ontwikkeling van jongeren, meer zelfvertrouwen krijgen en diversiteit en draagt met betrekking tot deze onderwerpen een betekenisvolle boodschap uit aan de lezer. Door de beperkte omvang kunnen niet alle thema’s en personages volledig uitgewerkt worden, maar de manier waarop Meijnen ze aan de kaak stelt zorgt er wel voor dat leerlingen zich bewust van worden van deze onderwerpen en erover na gaan denken.

Voor wie?

Leerlingen zullen dit verhaal vrij snel uit hebben. Het is daarom heel erg geschikt is voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar die opzien tegen het lezen van een dik boek. Daarnaast biedt het verhaal wel wat uitdaging, omdat het wisselt tussen twee perspectieven. Je volgt afwisselend de ervaringen en gedachten van Mette en Flo.

Ook springt het verhaal van Mette heen en weer in de tijd. Dit wordt duidelijk aangegeven, waardoor het voor de meeste leerlingen goed te volgen zal zijn. Het enige wat de lezer zelf moet doen is de verhaallijnen uit het heden en verleden aan elkaar verbinden. Daarmee biedt De tweede stem je leerlingen door de beperkte omvang van het verhaal niet alleen in relatief korte tijd een positieve leeservaring waarbij ze zich op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen, maar draagt het ook bij aan de leesvaardigheid van literaire teksten.

Over het boek

Titel: De tweede stem
Auteur: Elin Meijnen
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 172
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen