Jakob is smoorverliefd op Julia en heeft daardoor een probleem. Julia is namelijk het liefje van zijn broer Esse. Dat is de basis van het broeierige verhaal Julia en mijn broer en ik van Herman van de Wijdeven.

In De zoon van de zee schrijft de Italiaanse auteur Davide Morosinotto voor het eerst over zijn thuisland. Een spannend, avontuurlijk verhaal over een varkenshoeder die plotseling moet gaan vechten in het leger en zonder het te weten een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van een wereldberoemde stad. 

Een rustig leventje

Pietro is veertien jaar en woont met zijn moeder en vader in het bos. Hij is varkenshoeder en reist af en toe naar de stad om een varken af te leveren bij de Domus, waar de leider van de stad woont, de Clarissumus. Verder komt hij niet. Zijn leven bevalt hem prima. Maar dan komt er een boodschapper met een schokkend bericht.

De Hunnen komen

De Hunnen, een gevreesd, sterk volk, komen eraan. Ze voeren oorlog en veroveren zoveel mogelijk land. Pietro wordt samen met veel andere jonge knullen en oudere mannen in een paar dagen klaargestoomd om hun stad te verdedigen. Dat is lang niet genoeg en er zijn veel te weinig wapens, maar toch vertrekken ze in een poging de Hunnen tegen te houden. 

Bij dit amateurleger is ook de zoon van de Clarissumus aangesloten, tenminste, dat denken ze. In werkelijkheid is het zijn dochter Justine die stiekem mee is gekomen, hunkerend naar wat avontuur buiten de muren van de Domus. Justine kent Pietro door zijn werk als varkenshoeder en zoekt contact met hem. Maar dat is niet zonder gevaar.

Over strijden, vluchten, macht en verbondenheid

De zoon van de zee is een verhaal dat van begin tot eind boeit. Het gaat over oorlogvoering in 452 na Christus, maar ook over macht over anderen hebben en alles achterlaten omdat je moet vluchten. Daarnaast speelt verbondenheid op verschillende manieren een grote rol. Er ontstaat een bijzondere band tussen Pietro en Justine, die uit heel verschillende sociale klassen komen, er zijn waardevolle vriendschappen, familie is belangrijk en Pietro voelt een sterke verbondenheid met de zee, die hij overigens nog nooit had gezien voordat hij met het leger vertrok.

Een belangrijke rol

Pietro is niet voor niets de hoofdpersoon van dit boek. Je volgt zijn avonturen, maar hij is ook het personage dat zorgt voor de verbindingen tussen andere personages. Hij speelt een belangrijke rol tijdens de oorlog, maar ook later wanneer ze zijn gevlucht en er een nieuwe stad ontstaat. Een stad die nu wereldberoemd is: Venetië.

Voor wie?

De zoon van de zee van Davide Morosinotto met illustraties van Lucrezia Buganè is een fantastisch historisch verhaal voor lezers vanaf 12 jaar. Het leert je interessante wetenswaardigheden over het leven in 452 na Christus en over het ontstaan van Venetië. Zeer geschikt voor jongeren die houden van de serie over de Grijze Jager of toe zijn aan een volgende stap.

Over het boek

Titel: De zoon van de zee
Auteur: Davide Morosinotto
Illustrator: Lucrezia Buganè
Vertaald door: Pieter van der Drift en Manon Smits
Uitgegeven door: Pelckmans
Jaar van verschijnen: 2024
Aantal pagina’s: 391

Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen