Wat als je lot vooraf is bepaald? Of als je vader daarin gelooft, op basis van een vloek? Daarover gaat het prachtige verhaal in De zusjes uit het Verzonken Moeras van Lucy Strange.

De Vloek van Zes Dochters

De vader van Willa, Grace, Freya en hun drie jongere zusjes gelooft heilig in de Vloek van Zes Dochters. Die vloek houdt in dat zijn dochters bepaalde rollen moeten gaan vervullen in hun leven, zoals trouwen of werk verrichten op de boerderij. Gebeurt dat niet, dan zal de jongste dochter hem in het graf leggen.

Een zwaar leven

De vloek beheerst het leven van de zusjes en zorgt voor veel spanning bij hun vader. Hij is streng en schenkt zijn dochters geen liefde. Hun moeder is overleden en de rest van het dorp kijkt het gezin met de nek aan. De enige bij wie de meisjes op hun gemak zijn, is hun oma. Zij zorgt voor de meisjes en leert ze lezen. Kunnen lezen wordt gezien als iets slechts, bijna niemand in het dorp kan lezen. Wanneer hun vader van huis is komen de boeken te voorschijn die hun oma achter in hun kast verstopt en verliezen ze zich in de verhaalwerelden.

Een avond weg van alle zorgen

Als het dorp waar de meisjes wonen bezocht wordt door het Vollemaancircus, kunnen de drie oudste zussen even ontsnappen aan de zorgen en ellende van thuis. De dag nadat het volle maan is geweest is niet alleen het circus verdwenen, maar blijkt ook Grace spoorloos. Zij is onlangs door haar vader uitgehuwelijkt en is waarschijnlijk weggelopen om het huwelijk te ontvluchten.

Het Vollemaancircus achterna

Willa veroorzaakt alleen maar ellende, tenminste, dat is wat ze altijd van haar vader hoort. Ze is nergens goed genoeg voor, terwijl ze bijna alles in en rond de boerderij doet. Ze is dapper en vastbesloten om haar zus te vinden en reist het circus achterna, dwars door het gevaarlijke Verzonken Moeras. Ze ontdekt een andere wereld, komt in dorpen die ze niet kent en moet zien te overleven, terwijl ze probeert te achterhalen waar haar zus kan zijn.

Een mysterieuze verhaalwereld

Lucy Strange schept in De zusjes uit het Verzonken Moeras een bijzondere wereld. Boeken zijn verboden, er is ruilhandel, men gelooft in heksen, en legenden waarschuwen mensen voor de gevaren van het moeras. Het is een mysterieus geheel en samen met Willa ontdekt de lezer de wereld die Strange in dit boek heeft gecreëerd.

Voor wie?

Lezers vanaf ca. 10 jaar die van sprookjesachtige verhalen houden en die er geen moeite mee hebben dat er een andere werkelijkheid wordt geschapen, zullen erg genieten van dit verhaal. Leerlingen van het voortgezet onderwijs die van lezen houden kunnen dit boek ook prima lezen en zullen het door de onderwerpen niet snel kinderachtig vinden.

Het verhaal wordt chronologisch verteld door Willa, zij neemt je mee in haar zware leven en haar zoektocht naar Grace. In het begin kost het minder ervaren lezers misschien even wat moeite om door te hebben wie de personages zijn en in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt, maar zodra je dat doorhebt wil je alleen nog maar doorlezen om te ontdekken hoe het afloopt met Willa, Grace, Freya en hun drie zusjes.

Over het boek

Titel: De zusjes uit het Verzonken Moeras
Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders
Uitgegeven door: Gottmer
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 279
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen