Maurits van Huijstee schreef met Doe of sterf een verhaal dat veel jongeren, in het bijzonder jongens, zal aanspreken. Het is herkenbaar en inhoudelijk sterk, waardoor je je leerlingen niet alleen een prettige leeservaring, maar ook waardevolle inzichten bezorgt.

Een nieuw huis en een nieuwe school

Er is bij Donnie thuis veel veranderd. Zijn moeder is overleden en ze zijn verhuisd. Bovendien heeft zijn vader hem naar een andere school gestuurd, omdat hij dacht dat dit beter voor Donnie zou zijn. Sinds het overlijden van hun moeder woont zijn broer Dylan niet meer thuis. Vader is ook niet meer zo gezellig als vroeger. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat Donnie niet lekker in zijn vel zit. Hij voelt zich alleen, mist zijn moeder en kan zich slecht concentreren op school. Gelukkig vindt hij afleiding in zijn muziek.

Rappen

Donnie wil rapper worden. Hij luistert vaak naar muziek van zijn favoriete rapper Empa-T en heeft een schrift waarin hij zijn teksten bewaart. In zijn raps kan hij zijn emoties en gedachten kwijt. Zijn vader is hier alleen niet zo blij mee. Hij haat rapmuziek en is bang dat Donnie hetzelfde te wachten staat als zijn oudere broer Dylan. Er wordt thuis niet gepraat over wat er is gebeurd, maar het is voor zijn vader de aanleiding om er alles aan te doen dat Donnie zo ver mogelijk wegblijft van de rapmuziek.

Het Donderplein

Op een dag komt Donnie na school per ongeluk op het Donderplein terecht. Er zijn jongeren aan het skaten en er worden rapbattles gehouden. Donnie is de enige witte jongen en wordt uitgedaagd voor een battle. Hij weet dat hij daar niet mag zijn, zijn vader heeft dat meer dan duidelijk gemaakt, maar Donnie twijfelt. Kiest hij ervoor om te luisteren naar zijn vader of jaagt hij zijn droom na om rapper te worden?

Inhoudelijk sterk verhaal

Maurits van Huijstee schreef met Doe of sterf een verfrissend verhaal. Hij plaatst rapmuziek in een positief perspectief en geeft achtergrondinformatie over hoe en bij wie deze stroming is ontstaan. Daarnaast voert hij veel personages op waarin jongeren van kleur zich kunnen én willen herkennen, omdat ze niet per definitie neergezet worden als de ‘bad guy’. Ook zijn thema’s zoals rouw, je alleen voelen en vriendschap goed uitgewerkt. Een verrijking voor het boekenaanbod!

Voor wie?

Doe of sterf is een zeer leesbaar boek dat geschikt is voor lezers vanaf 11 jaar. Door het onderwerp en de personages zullen ook jongens en minder ervaren lezers dit boek willen lezen. Het is ‘maar’ 34 pagina’s dikker dan de novelles van maximaal honderd pagina’s die voor deze doelgroep uitgegeven worden. Voor wie na Doe of sterf verder wil lezen over Donnie, is er goed nieuws: Doe of sterf is het eerste deel uit de serie In het hart van de Beat. Het tweede deel Broeders verschijnt in december 2021.

Over het boek

Titel: Doe of sterf
Serie: In het Hart van de Beat
Auteur: Maurits van Huijstee
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 134
Geschikt voor lezers vanaf ca. 11 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.
Deel dit bericht
Lezenslessen