Maria Postema en Maarten Bruns schreven opnieuw een boeiend verhaal vol spanning. De magische mysteries en dilemma’s zullen de lezers boeien tot het einde van het verhaal, terwijl ze nadenken over goed en fout.
Op zoek naar jezelf op open oceanen
Het is kiezen tussen zes maanden jeugdgevangenis of vier maanden aan boord van de Mata Hari en meedoen met het Zeestroom-programma. Elvis gaat voor dat laatste. Een paar maanden varen naar de Cariben kan echt niet zo zwaar worden als opgesloten zitten tussen vier muren, denkt hij. Samen met elf andere jongeren die een misstap hebben begaan, de twee coaches die hen begeleiden om hun leven te beteren en de bemanning van de Mata Hari, stapt Elvis aan boord voor een reis die in alle opzichten niet is wat hij verwacht. Te beginnen bij het feit dat hij direct ongelofelijk zeeziek wordt…
Wanneer het er niet beter op wordt
Wat Elvis gedaan heeft om op de Mata Hari terecht te komen is niet direct duidelijk, wel dat hij erg zit met wat er is gebeurd. Ook de andere jongeren hebben iets op hun kerfstok en iedereen vraagt zich af wie hij kan vertrouwen. Sommigen spelen machtsspelletjes en er heerst jaloezie. Elvis probeert zijn hoofd boven water te houden, maar nadat hij zich tijdens een tocht door de jungle laat verleiden om het oog van Egouma te stelen, gaat het goed mis.
Magische krachten of dom toeval?
Egouma is een god die beslist over gezondheid en ziekte en de gids had hen al gewaarschuwd: wie het oog boos maakt, zal daar de gevolgen van ondervinden. Elvis gelooft niet erg in voodoo, de religie waar deze god onderdeel van is. Hij vindt het zweverige onzin. Elvis denkt vooral aan Lisanne, misschien kan hij haar met het oog nog beter maken. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar vanaf het moment dat hij het oog in zijn bezit heeft, staat het ongeluk aan zijn zijde. Is dit gewoon domme pech of is dit het resultaat van zijn ondoordachte actie?
Wat is goed en wanneer is iets fout?
Zijn intenties zijn goed, Elvis wil Lisanne graag helpen, maar de gevolgen van wat er daarna gebeurt zijn niet te overzien. Is het dan goed wat Elvis doet, of juist niet? En komt dit echt door hem? De vraag of iets goed of fout is, is iets wat vaker terugkomt in het verhaal. Wanneer is iemand slecht of doet hij iets fout? Mag je over iemand oordelen zonder het hele verhaal te kennen? En moet je altijd de hele waarheid vertellen? Dit verhaal is een interessante basis voor een gesprek over goed en fout.
Een sterke mix van dilemma’s, manipulatie en mysterie
Naast het feit dat het verhaal de lezer laat nadenken over wat goed is en wat niet, geeft het inzicht in het feit dat een actie soms veel meer gevolgen kan hebben dan je in eerste instantie kunt overzien. Het verhaal boeit de lezer met dilemma’s van de personages, spanningen die onder andere veroorzaakt worden door een manipulatieve medereiziger en het mysterie dat opgeworpen wordt door de magie rond het oog van Egouma. Dit alles wordt door de auteurs zeer overtuigend gebracht. Daarnaast is het een krachtig verhaal doordat het vragen opwerpt waar geen pasklare antwoorden op te geven zijn, waardoor er behoefte zal ontstaan om na te praten over het verhaal en op die manier een mening te kunnen vormen.
Voor wie?
Regelmatig vragen leerlingen naar boeken van Nederlandse schrijvers waar fantasy in zit. Hoewel Dertiendagh, het eerste boek van Maria Postema en Maarten Bruns, meer neigt naar dit genre, is Het Oog van de Dageraad ook zeker een boek dat je deze leerlingen aan kunt reiken. Lezers vanaf 13 jaar die van spanning en mysterie houden zullen dit boeiende verhaal zeker waarderen.
Het is een toegankelijk en chronologisch verteld verhaal, maar het bevat wel veel verschillende personages, waardoor minder ervaren lezers mogelijk moeite hebben met het onderscheiden van de personages. Het Oog van de Dageraad bevat herkenbare onderwerpen voor de meeste leerlingen, maar speelt zich af op onbekende locaties en gaat over jongeren uit verschillende milieus waardoor het de nieuwsgierigheid zal prikkelen. Daarnaast voegt de magie rond Egouma ook echt iets toe aan de leesbeleving en is het allesbehalve voorspelbaar wat er tijdens de reis met de jongeren gebeurt.
Lesmateriaal
Door de combinatie van een spannend verhaal, mysteries, dilemma’s, avontuur en interessante personages, biedt dit boek meerdere thema’s om leerlingen na het lezen over na te laten denken. Met ons lesmateriaal bij Het oog van de Dageraad gaan leerlingen op een creatieve aan de slag met de onderwerpen uit dit verhaal en verdiepen zij hun leeservaringen.
Over het boek
Titel: Het Oog van de Dageraad
Auteurs: Maria Postema & Maarten Bruns
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 256
Voor lezers vanaf 13 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.