Door de coronacrisis weten we allemaal hoe het is als vrijheden beperkt worden door iets dat we nog niet kennen. In De invasie, het eerste deel in de serie Woeker van Kenneth Oppel, krijgen de personages hier ook mee te maken. Maar daar zullen de maatregelen zoals wij die kennen weinig effect te hebben…

Een nieuw verschijnsel

Op een dag komen er overal stengels op. Gitzwarte stengels die zich al snel ontwikkelen tot enorme planten. Ze groeien overal, verdringen planten op akkers en overwoekeren straten en huizen. Strijdvaardig gaan de bewoners van het eiland de planten te lijf, maar niets lijkt te werken. Ze groeien gewoon weer terug. Dan blijkt dat deze vreemde planten overal ter wereld groeien en dat het niemand lukt om er iets tegen te doen.

Grote gevaren voor de mens

Al snel komen er aan de lange, zwarte stengels bloemen die pollen in het rond schieten. Het blijken giftige pollen, waar de bewoners veel last van hebben. Opvallend is dat die vreemde grassen op sommige plekken niet groeien, zoals op het sportveld van de school. Maar schijn bedriegt, want ook daar zijn onder de oppervlakte enorme planten actief. Planten die mensen en dieren opslokken.

Drie ongevoelige tieners

Al snel hebben Anaya, Petra en Seth door dat er iets vreemds met hen aan de hand is. Ze blijken alle drie immuun voor de giftige gassen en zuren van de planten. Anaya is gewoonlijk overal allergisch voor, maar als een wonder knapt ze plotseling ontzettend op. Ook Petra en Seth merken iets vreemds aan zichzelf op. Maar het blijft een raadsel wat ze met elkaar te maken hebben. Kunnen zij deze invasie stoppen?

Een dystopisch, angstaanjagend verhaal met herkenning

Vooral in het begin zal de lezer door de ervaringen met de coronacrisis elementen uit het verhaal herkennen. De beperkingen in de vrijheid van de mensen, het inslaan van voorraden en de angst voor het onbekende raken aan de ervaring van de lezer zelf. Maar in dit verhaal gaat het verder. Het lijkt onmogelijk om grip te krijgen op de invasie. Alles is onbekend, niemand begrijpt waar het onheil vandaan komt. Er zijn volop theorieën, van machtige overheden tot buitenaardse krachten, maar één ding is zeker: er moet iets gebeuren. Anders overleeft niemand dit.

Voor wie?

Woeker: De invasie is een spannend en meeslepend verhaal dat geschikt is voor lezers vanaf ca. 12 jaar met interesse in sciencefiction. Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Anaya, Petra en Seth en is een spannend en meeslepend verhaal waarin heel veel gebeurt. Bij iedere perspectiefwisseling wordt in de eerste zin duidelijk om welk personage het gaat, waardoor deze overgangen ook voor de minder ervaren lezer weinig problemen zullen opleveren. De kleine illustraties helpen daar ook bij, al kan het even duren voordat de lezer dit opmerkt. Daarnaast zorgen de illustraties ervoor dat de beklemmende sfeer uit het verhaal nog meer tot de lezer doordringt.

Over het boek

Titel: Woeker: De invasie
Auteur: Kenneth Oppel
Vertaald door: Maria Postema
Uitgeverij: Condor
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 311
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen