Wat doe je als je als zestienjarige ongewenst zwanger raakt? In Ongewenst van Marlies Slegers overkomt het Feline. Ze weet zelf heel goed wat ze wil, totdat haar omgeving haar op andere gedachten probeert te brengen.

Zestien en zwanger

Feline is altijd onregelmatig ongesteld, waardoor ze niet door heeft gehad dat ze al drie maanden overtijd is. Bovendien had ze wel iets anders aan haar hoofd, want waarom vond Milan, inmiddels haar ex-vriendje, het nodig om met een ander te zoenen? Om uit te sluiten dat ze zwanger is, besluit Feline een test te doen, maar dat resulteert in twee knalroze streepjes: Feline is zwanger.

Er zit maar één ding op

Voor Feline is het heel duidelijk. Dit is niet wat ze wil. Ze wil niets meer met Milan te maken hebben en ze wil geen kind. Ze wil haar zwangerschap afbreken. Maar ze lijkt de enige die er zo over denkt. Iedereen om haar heen probeert haar op andere gedachten te brengen.

De invloed van de mening van een ander

Feline doet er alles aan om de juiste keuze te maken, maar dat is niet erg gemakkelijk als iedereen zich ermee bemoeit. Het is knap hoe de Marlies Slegers dit dilemma in het verhaal heeft verwerkt. Het is invoelbaar en begrijpelijk, je snapt als lezer heel goed waar Feline mee worstelt.

Een heel andere wereld

Iets anders dat dit verhaal duidelijk maakt, is dat het voor jongeren heel moeilijk voor te stellen is hoe het is om zwanger te zijn. Waar leeftijdgenoten bezig zijn met alcohol, uitgaan, roken en suggereren dat de baby gewoon in een draagzak mee naar school komt, heeft Feline heel andere dingen aan haar hoofd. Haar wereld is in korte tijd sterk veranderd, waardoor de afstand tussen haar en haar vriendinnen enorm groot voelt.

Dun, maar inhoudelijk sterk

Ongewenst is een kluitman novelle. Dat betekent dat het een dun boekje is dat zeer geschikt is voor lezers die opzien tegen het lezen van een dik boek. In tegenstelling tot eerdere novelles is Ongewenst niet spannend, maar de leerling zal ook zeker bij dit verhaal nieuwsgierig zijn naar de afloop.

Voor wie?

Dit boek is geschikt voor leerlingen – en door het onderwerp en de hoofdpersoon met name meisjes – vanaf 12 jaar. Dit verhaal leert jongeren dat ze altijd hun eigen keuze mogen maken. Het is toegankelijk geschreven en de bladspiegel is ruim van opzet, wat ervoor zorgt dat ook aarzelende lezers dit boek met minder weerstand zullen lezen. Het enige wat ik mis in deze novelle is extra informatie voor de lezer waarin staat waar je terecht kunt als je in een soortgelijke situatie zit. Deze informatie is wel in het verhaal zelf verwerkt, maar zou ik toch ook graag in een overzicht terugzien.

Over het boek

Titel: Ongewenst
Auteur: Marlies Slegers
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 106
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen