King en de drakenvlinders van Kacen Callender is een aangrijpend verhaal over belangrijke onderwerpen zoals racisme, het verliezen van een dierbare en jezelf durven zijn, ook als dat anders is dan mensen van je verwachten.

Terugkomen als drakenvlinder

Sinds de plotselinge dood van zijn broer Khalid is bij King thuis alles anders. Zijn ouders rouwen en iedereen mist Khalid ontzettend. Khalid was Kings grote voorbeeld. King gaat iedere dag naar het moeras waar de drakenvlinders leven. Hij is er namelijk zeker van dat zijn broer terug is gekomen als drakenvlinder en wacht nu iedere dag tot zijn broer in de vorm van een drakenvlinder naar hem toe komt.

Wel of geen vrienden kunnen zijn

King heeft het zwaar en dat komt niet alleen door het verlies van zijn broer. Vlak voordat zijn broer overleed heeft King hem beloofd om zijn vriendschap met Sandy te verbreken. Sandy was Kings beste vriend en heeft hem verteld dat hij op jongens valt. Volgens Khalid moest King de vriendschap verbreken om te voorkomen dat anderen denken dat hij ook homo is. King heeft naar zijn broer geluisterd, maar worstelt hier erg mee. Misschien valt hij zelf ook wel op jongens? 

Dubbele redenen voor uitsluiting

Doordat homofobie nog steeds bestaat, is het voor veel jongeren moeilijk om te erkennen dat ze homoseksueel zijn. Ze zijn anders dan de rest. Voor King is het nog lastiger: doordat hij zwart is, ís hij al anders. Hij valt al op door zijn huidskleur, wordt daardoor vaak anders behandeld en wordt vaker buitengesloten. Als hij dan ook nog op jongens valt, is dat een extra reden voor uitsluiting. Volledig onterecht natuurlijk, maar het gebeurt helaas nog steeds.

Durf je te zijn wie je bent?

Dan raakt Sandy in de problemen en vraagt King om hulp. Kan King zijn vroegere beste vriend helpen en daarmee de belofte aan zijn broer verbreken? Kiest hij ervoor om er voor zijn vriend te zijn? Durven kiezen voor wie je echt bent is moeilijk, zeker als iedereen om je heen er anders over denkt en het vervelende gevolgen kan hebben.

Poëtisch en rauw tegelijkertijd

De worsteling die King doormaakt en de pijn die hij heeft door de dood van zijn broer zijn rauw. Je voelt als lezer het verdriet dat King met zich meedraagt. Hij rouwt door iedere dag naar de drakenvlinders te gaan. Huilen is niet voor jongens, zegt zijn vader, maar toch kan hij zijn tranen soms niet binnenhouden.

Khalid praatte vaak in zijn slaap tegen King. Deze gesprekken heeft hij opgeschreven in een schriftje, waar hij vaak in leest. Het zijn filosofische verhalen en gedachten, in poëtische taal, die Khalid ’s nachts met King deelde. Je weet niet precies wat hij ermee bedoelt, maar het roept wel een gevoel op.

Voor wie

King en de drakenvlinders is een prachtig verhaal voor leerlingen vanaf 11 jaar met een gemiddelde leeservaring. Het leert jongeren dat het leven niet altijd even makkelijk is, maar dat het goed en dapper is om jezelf te durven zijn, je eigen keuzes te maken. Ongeacht wat de wereld om je heen daarover denkt. Je zult altijd mensen om je heen hebben of tegenkomen die het wél begrijpen, al kost dat soms wat tijd.

Daarnaast maakt dit verhaal een aantal belangrijke onderwerpen bespreekbaar. Na het lezen kun je met leerlingen in gesprek gaan over racisme, homofobie, hoe het is om een dierbare te verliezen en wat het betekent om te ontdekken dat je als zwarte jongen homoseksueel bent.

Over het boek

Titel: King en de drakenvlinders
Auteur: Kacen Callender
Vertaald door: Annelies Jorna
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 207
Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen