Net als de andere boeken van Kacen Callender is Lark & Kasim beginnen een revolutie een verhaal over diversiteit dat je laat nadenken over wie je bent. Dit activistische verhaal brengt daarnaast nog veel meer maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht.

Schrijversambities

Lark droomt ervan om schrijver te worden en hoopt een uitgever te vinden door veel volgers op twitter te krijgen. Hier deelt hen gedachtedraadjes en meningen. Daarnaast volgt Lark samen met jongeren uit de wijk schrijflessen. Lark heeft meerdere uitgeverijen benaderd met een pitch van hun verhaal over het personage Birdie, maar tevergeefs.

Een tweet op het verkeerde account

Als Kasim, een vriend met wie Lark de laatste tijd veel ruzie heeft, een poosje bij hen logeert, plaatst hij per ongeluk een thread op Larks twitteraccount. Het gaat over een geheime, onbeantwoorde liefde en Larks account ontploft door alle likes en reacties. Lark besluit het spel mee te spelen en doet alsof hen de berichten zelf heeft gedeeld, want zijn account groeit hierdoor ontzettend hard. Maar is dat wel eerlijk? En hoe houd je de vele anonieme volgers te vriend, zodat je twitteraccount populair blijft?

Divers en activistisch

Net als Dit is best wel een episch liefdesverhaal en King en de drakenvlinders is Lark & Kasim beginnen een revolutie een divers verhaal. Het bevat non-binaire personages van kleur en bespreekt maatschappelijke en actuele thema’s zoals racisme, neurodivergentie, depressie, cyber-pesten, polyamorie en geaccepteerd willen worden. Het is een verhaal vol activisme, waarbij termen zoals gaslighting besproken worden. De lezer kan zich in het verhaal herkennen of kan leren over non-binair, transgender, neurodivergent en zwart zijn.

Geaccepteerd willen worden

Lark worstelt ontzettend met hun nieuwe populariteit op twitter. De druk om te posten groeit en de volgers verwachten steeds meer van Lark. Lark wil het liefst iedereen te vriend houden en heeft een grote angst om afgewezen te worden. Maar kun je trouw blijven aan jezelf als je anderen kost wat kost tevreden wilt houden? Uiteindelijk gaat het erom dat Lark niet van zichzelf houdt, zichzelf niet accepteert zoals hun is doordat hen steeds blijft doen wat anderen verwachten. Hoe lang kun je dat volhouden?

Veel gedachten en reflectie daarop

Dit verhaal bevat veel overdenkingen en reflectie daarop. Dit is onderdeel van wat Lark online deelt, maar ook persoonlijke overdenkingen die hen niet deelt met de buitenwereld worden uitgebreid gedeeld doordat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Lark. De gedachten zijn interessant en vaak expliciet, maar soms ook diepgaand of filosofisch van aard en af en toe wat langdradig en herhalend. Leerlingen zullen enige leeservaring moeten hebben en zelf op sociaal-emotioneel gebied wat verder ontwikkeld moeten zijn om deze gedachtegangen goed te kunnen volgen.

Voor wie?

Lark & Kasim beginnen een revolutie van Kacen Callender is een verhaal dat jongeren met een interesse in diversiteit, representatie en activisme zeker zal aanspreken. Het is een verhaal over eerlijk zijn, van jezelf houden en niet bang zijn wat anderen van je vinden.

Het verhaal bevat veel informatie over queer, neurodivergentie en zwart zijn. Voor de een zal het verhaal veel nieuwe inzichten geven of een feest van herkenning. Maar voor de lezer met al wat meer kennis kan het er wat te dik op liggen, onder andere door de herhaling. Tegelijkertijd zijn het onderwerpen waar de personages op dagelijkse basis mee te maken hebben. Voor hen is het de dagelijkse realiteit om hier constant mee te worden geconfronteerd.

Jongeren vanaf ca. 15 jaar met interesse in de onderwerpen die in dit boek worden besproken of die met betrekking tot seksualiteit of geaardheid zoekende zijn, zullen dit verhaal graag lezen.

Over het boek

Titel: Lark & Kasim beginnen een revolutie
Auteur: Kacen Callender
Vertaald door: Aimée Warmerdam
Uitgeverij: Querido Glow
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 399
Voor lezers vanaf ca. 15 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen