Cis Meijer schrijft populaire jeugdthrillers en weet veel leerlingen te boeien met haar verhalen én haar schoolbezoeken. Haar thriller Jacht is een spannend verhaal volgens het inmiddels bekende recept, op een originele manier uitgewerkt.

Een verdachte brand

Tijdens een gesprek met haar docente ziet Sam dat haar cijferlijst openstaat. Ze staat er niet goed voor en besluit in een onbewaakt ogenblik haar cijfer aan te passen. Daarna besluit Sam haar huiswerk op school te maken. Als ze naar huis wil gaan, ruikt ze iets vreemds. Er blijkt brand te zijn in het lokaal van haar docente, maar Sam kan niets doen. Ze vlucht naar buiten en belt de brandweer. Terwijl ze probeert te ontdekken of er nog iemand binnen is, explodeert er een raam. Sam raakt door de klap kort buiten bewustzijn.

Ongewenste betrokkenheid

Met Sam gaat het op een hoofdwond na gelukkig goed, maar haar docente was nog in het lokaal en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie denkt dat de brand door kortsluiting is ontstaan, maar Sam twijfelt. Er klopt iets niet. Vaag herinnert ze zich dat iemand de armband die ze buiten het lokaal vond uit haar hand wilde trekken, maar dat is diegene niet gelukt. Daarnaast gebeuren er merkwaardige dingen en ontvangt ze een dreigbrief met informatie die ze liever voor zichzelf houdt. Wat moet ze doen? Is er echt kortsluiting geweest?

Een dropping met dreiging

Ondanks de kritieke toestand van de docente, besluit de school de leerlingen toch een paar dagen op schoolreis te laten gaan. Tijdens deze dagen zullen enkele rituelen en een dropping plaatsvinden. Sam heeft aldoor het gevoel dat ze wordt bekeken en kan de boodschap uit de brief maar niet loslaten. Wie zit er achter die brief? En hoe veilig is de dropping voor haar? Sam blijft constant op haar hoede.

Bekende vorm, originele invulling

De jeugdthrillers van schrijfster zoals Cis Meijer, Margje Woodrow en Mel Wallis de Vries hebben een bekende vorm waarin de lezer de hoofdpersonen en/of slachtoffers volgt en er daarnaast een ander dreigend perspectief wordt geboden. Cis Meijer voegt daar in Jacht een extra dimensie aan toe doordat leerlingen in dit verhaal tijdens hun schoolreis een totemdier toegewezen krijgen. Ze kunnen van dit dier leren, waardoor ze meer in hun kracht komen te staan. Hierdoor maken leerlingen op een toegankelijke manier kennis met een extra betekenislaag en worden ze voorbereid op de meer complexe verhalen.

Voor wie?

Jacht is een jeugdthriller die bestaat uit korte zinnen en hoofdstukken voor lezers vanaf ca. 12 jaar. Het is een spannend verhaal dat voldoende vragen opwerpt waar de lezer een antwoord op hoopt te krijgen, maar het blijft hier en daar soms wat oppervlakkig, waardoor het boek voor een ervaren en kritische lezer minder geschikt is. In het begin kan de hoeveelheid namen voor minder ervaren lezers misschien voor wat verwarring zorgen. Deze leerlingen kun je de tip meegeven om de namen en kenmerken van de personages op te schrijven, want voor leerlingen die uit zichzelf niet snel een boek zullen oppakken is dit toegankelijke en spannende verhaal zeer geschikt.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Jacht. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Jacht.

Over het boek

Titel: Jacht
Auteur: Cis Meijer
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 247
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen