Achter het prachtige omslag van Duizend & ik schuilt een mysterieus verhaal van Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk. Het gaat over Acht, een meisje dat iedere dag precies hetzelfde doet, samen met duizenden andere meisjes.

Acht

Dag in dag uit volgt Acht hetzelfde programma. Op vaste tijdstippen wordt er iets van haar verwacht. Zoals opstaan en vertrekken uit haar wooncel richting het station, samen met duizenden andere meisjes die er precies zo uitzien als Acht. Onderweg schallen de principes uit de speakers, zodat de meisjes klaargestoomd worden voor een zinvol bestaan.

Een zinvol bestaan

Als meisjes zich goed gedragen, volgens de principes, vervolgen ze hun reis. Ze worden namelijk klaargestoomd voor een zinvol bestaan overzee. Daar zullen ze als ziellozen werken voor de bezielden. Het is niet de bedoeling dat ze afwijken door ruimte te geven aan hun eigen gevoel of gedachten.

Anders zijn

Acht merkt dat ze anders is en dat is een probleem. Het is namelijk ten strengste verboden om iemand te zijn, om iets te voelen. Dat is iets voor de bezielden, niet voor onbezielden zoals Acht. Eerst denkt ze dat ze de enige is die anders is, totdat ze een ander meisje ziet. Ze weet dat zij net zo is als Acht. Dat maakt iets in haar los dat tegen alle regels in gaat. Ze móet ontsnappen. Samen met haar.

Boeiend, fascinerend en mysterieus

Duizend & ik is een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in een fascinerende setting. Het is vrij mysterieus, je volgt Acht, maar begrijpt niet volledig wat er aan de hand is. Het is zo’n andere wereld dan wij kennen. Enerzijds maakt dit dat je door wilt lezen, maar anderzijds vraagt het ook doorzettingsvermogen. Voor leerlingen met weinig leeservaring kan dit een uitdaging vormen, omdat ze het verhaal nog niet goed begrijpen. Pas aan het einde van het boek komt alles samen en vallen puzzelstukjes op hun plek.

Voor wie?

Zoals hierboven beschreven is dit boek geschikt voor jongeren met redelijk wat leeservaring vanaf 13 jaar. Het boek is prachtig en met zorg vormgegeven, de beelden in het boek versterken de sfeer en leveren een leeservaring op die absoluut bijzonder is te noemen.

Het is lastig om de onderwerpen van dit verhaal te benoemen, zonder te veel te vertellen over de inhoud, maar wat zeker is, is dat het een interessant verhaal is om met leerlingen over na te praten.

Jongeren die houden van dystopische verhalen die zich in andere of alternatieve werelden afspelen zoals Boy 7, Quotum, Gamechanger en Offline, zullen Duizend & ik naar verwachting ook met veel plezier lezen.

Over het boek

Titel: Duizend & ik
Auteur: Yorick Goldewijk
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 176
Voor jongeren met redelijk wat leeservaring vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen