Verraderlijk patroon van Marlen Visser is niet per se een novelle voor onderbouwleerlingen, maar eerder voor de iets oudere (vmbo-)leerlingen. In deze boekentip lees je waardoor dat komt.

Een nieuwe baan

De 18-jarige Luca is dolblij met haar nieuwe bijbaan bij het casino. Het is echt een stuk beter dan de krantenwijk die ze tot nu toe had. Haar moeder lijkt niet zo blij met de nieuwe baan van haar dochter, want daardoor staat ze er vaker alleen voor bij de zorg van haar zoon Sem. Hij zit in een rolstoel en is hulpbehoevend. Tot nu toe was Luca ook veel thuis om voor Sem te zorgen, maar door haar nieuwe baan is ze veel vaker van huis.  

Avondjes gezelligheid met nieuwe vrienden

Luca’s collega’s spreken na het werk regelmatig met elkaar af om nog iets te gaan drinken. Luca wordt ook meegevraagd en al snel hoort ze ook bij de vriendengroep. Het blijft op die avonden alleen niet bij drinken, er wordt op zo’n avond ook aardig wat lachgas gebruikt.

Tot hoe ver ga je mee?

Luca is achttien en drinkt een borrel mee, maar over het lachgas twijfelt ze. Toch besluit ze mee te doen. Ze vindt het fijn om bij een groep te horen en wil dat niet op het spel zetten. Wanneer Luca op een avond met haar collega Ricardo afspreekt, gebruiken ze weer lachgas, alleen wordt dan duidelijk dat het niet zonder risico is…

Voor de iets oudere leerling

Over het algemeen zijn de boekentips die je op Lezenslessen.nl leest gericht op leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Leerlingen uit de onderbouw zullen zich (hopelijk) minder goed kunnen verplaatsen in de leefwereld van Luca. Deze novelle is, door de leeftijd van de hoofdpersonages, het gebruik van drank en lachgas, eerder geschikt voor de iets oudere leerling, bijvoorbeeld uit 4 vmbo. Omdat het voor deze doelgroep soms erg zoeken is naar een aansprekend verhaal dat niet te ingewikkeld of dik is, bespreek ik het ook graag hier.

Actueel, aansprekend en maatschappelijk

Verraderlijk patroon gaat in eerste instantie over lachgas en de mogelijke gevolgen van het gebruik daarvan. Maar daarnaast gaat het ook over onderwerpen als groepsdruk of grenzen stellen en geeft het een inkijkje in het leven van een gezin met een hulpbehoevend kind. Wat erg prettig is aan dit boek is dat het de situatie bij Luca thuis beschrijft zoals deze is: Sem zit in een rolstoel en heeft hulp nodig. Hij is niet zielig, maar gewoon een slimme en gevatte jongen die door zijn beperking niet alles zelf kan. Dit is een positieve representatie van een groep jongeren die je niet vaak tegenkomt in verhalen.

Daarnaast gaat het verhaal over de gevolgen van bepaald gedrag, zonder dat het belerend wordt. Er wordt gewoon realistisch beschreven wat de gevolgen kunnen zijn en daar mag de lezer zijn eigen conclusies aan verbinden.

TW: grensoverschrijdend seksueel gedrag

Wat bij deze novelle mijns inziens mist is een waarschuwing dat er sprake is van gevoelige onderwerpen. Er komt grensoverschrijdend seksueel gedrag in voor en het kan voor sommige leerlingen vervelend zijn om hierover te lezen. Vermeld dit als je dit boek tipt, zodat de leerling zelf een afweging kan maken of die deze novelle wil lezen.

Over het boek

Titel: Verraderlijk patroon
Auteur: Marlen Visser
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 117
Voor lezers vanaf ca 15 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen