Voor wie niet bang wordt van dikke boeken is De allergrootste van Davide Morosinotto een aanrader! Het is een meeslepend en avontuurlijk verhaal over Yu. Ze groeit op zonder ouders en wordt als piraat een meester in de wushu van Lucht en Water, een legendarische en gevreesde vechtkunst.

Het theehuis van Bai Bai

Het is 1770 en de zesjarige Yu heeft haar ouders nooit gekend. Ze werkt in het theehuis van Bai Bai, een opvliegende man die geen kans voorbij laat gaan om haar te vernederen. Yu is jong, maar ook slim en laat niet over zich heen lopen. In het theehuis ontmoet ze Li Wei, een jongen die op een bijzondere manier een soepkom opvangt als die van Yu’s dienblad valt.

Leren vechten

Li Wei komt regelmatig samen met zijn opa naar het theehuis en Yu vraagt hem van wie hij geleerd heeft om een soepkom zo op te vangen. Li Wei blijkt door zijn opa opgeleid te worden in de krijgskunst en Yu vraagt of hij dat haar ook kan leren. Al snel wordt duidelijk dat Yu talent heeft. Zodra ze de kans krijgt, ontvlucht ze het theehuis om te trainen.

Ontvoerd door piraten

Het verhaal beslaat een groot deel van het leven van Yu en springt regelmatig een paar jaar vooruit. Steeds bespreekt het de belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Een van die gebeurtenissen is dat ze wordt ontvoerd door de piraten van Gouden Draak. De piraten hebben in eerste instantie niet door wie ze in huis hebben gehaald, maar al snel wordt duidelijk dat Yu geen gewoon meisje is. In plaats van haar te doden, neemt Gouden Draak haar op in zijn vloot en vecht ze mee. Iedereen is verbaasd als ze zien dat dit piratenmeisje van het ene schip naar het andere kan vliegen.

Een eigen vloot

Als Yu negentien jaar is, is ze commandant van haar eigen vloot. Ze is altijd blijven trainen en is door haar bijzondere vaardigheden de schrik van de Chinese Zee. Al snel telt haar vloot meer dan honderd schepen, maar dat betekent niet dat Yu veilig is. Samen met de roem komt ook gevaar. Er is een vijand die de krijgskunst die Yu beheerst, de wushu van Lucht en Water, wil vernietigen.

Een avontuurlijk, historisch en geweldig verhaal

Dit vuistdikke boek leest als een trein. De meeslepende schrijfstijl van Morosinotto neemt je mee en voordat je het doorhebt zit je midden in het avontuur. Je krijgt een beeld van hoe piraten rond 1800 de Chinese Zee in hun macht hadden, ze waren de vrees van vele handelsschepen. Yu weet de mensen om haar heen en de lezer te verbazen, ze is tot veel in staat, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

De allergrootste is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot allertijden.

Voor wie?

De allergrootste van Davide Morosinotto is een absolute aanrader voor lezers vanaf ca. 12 jaar die houden van avontuurlijke historische verhalen. De lezer zal zich geen moment vervelen. Het verhaal deed mij regelmatig denken aan de prachtige verhalen van Rob Ruggenberg.

De dikte van het boek (608 pagina’s) en de lijst met personages, de woordenlijst, verklaringen en tijdsaanduidingen die direct aan het begin van het verhaal staan kunnen de lezer afschrikken, want het zijn er nogal wat. Maar zodra je aan het lezen bent vergeet je dat, je leert de personages kennen en begrijpt waar het verhaal over gaat.

Neem je leerlingen mee in dit verhaal. Lees het zelf zodat je je enthousiasme kunt overbrengen. Lees voor, om leerlingen kennis te laten maken met de dappere en sterke Yu en moedig ze aan om het boek op te pakken. Ze gaan er zeker veel leesplezier aan beleven en de honger naar meer van dit soort verhalen zal groeien.

Over het boek

Titel: De allergrootste
Auteur: Davide Morosinotto
Vertaald door: Pieter van der Drift en Manon Smits
Uitgever: Pelckmans
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 608
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen