Dwarsloper van Mijke Pelgrim is een ontzettend goed verhaal dat zich afspeelt tijdens een klimaatmars, maar waarin het klimaat niet het belangrijkste onderwerp is. Het gaat over jezelf vinden en ontwikkelen en wat daar soms voor nodig is.

Als alles zinloos lijkt

De zestienjarige Tessel is er klaar mee. Ze blijft zitten en snapt niet waarom ze nog naar school moet. Ze is het zat, verveelt zich dood en zit haar tijd uit. Maar dan ziet ze tijdens de les maatschappijleer iets wat haar aandacht trekt: een klimaatmars. Dat geeft haar de perfecte mogelijkheid om weg te gaan. Wat dat is wat ze wil: weg van school en van het verschrikkelijke afdelingshoofd. Weg van haar vrienden van wie er twee elkaar de hele tijd zitten af te lebberen. En weg van huis, waar haar ouders haar de hele fakking tijd vergelijken met haar geweldige, knappe, slimme en maatschappelijk betrokken zus Laurine.

Nog net geen klimaatontkenner

Tessel heeft helemaal niets met het klimaat. Met haar vrienden maakt ze vaak grappen over de hippies die zich daar druk om maken. Toch besluit Tessel om mee te lopen met de klimaatmars. Er zit namelijk niets anders op, want ze wil echt weg. En als ze heel eerlijk is, is er wel iets anders dat haar interesse wekt, alleen weet ze zelf niet precies wat dat is…
Zonder dat iemand ervan op de hoogte is pakt ze de backpack van haar zus, vult die met de benodigde spullen, vervalst de toestemmingspapieren en stapt in de trein. Op weg naar Utrecht, waar de mars zal beginnen.

Gezien worden

Helemaal alleen staat Tessel op het Jaarbeursplein tussen de ruim duizend jongeren die gekomen zijn om aandacht te vestigen op het klimaatprobleem. Ze loopt in de anonimiteit mee, maar dat houdt ze niet lang vol. Onderweg leert ze Lexie kennen, die haar blijft opzoeken. Ze blijkt betrokken bij de organisatie en introduceert Tessel bij de anderen. Tessel denkt mee met de organisatie, wordt gewaardeerd en gezien. Ze begint er steeds meer bij te horen en raakt gehecht aan die groep onbekenden. Er is alleen één probleem: ze is niet helemaal eerlijk over zichzelf geweest en krijgt daar steeds meer last van.

De taal en leefwereld van jongeren

Wat opvalt aan dit verhaal is dat de gebruikte taal de taal van de jongeren van nu is. De taal is direct, bevat spreektaal en er worden regelmatig krachttermen gebruikt om de boodschap duidelijk over te brengen. Hierdoor sluit het verhaal erg goed aan bij de doelgroep. Dat wordt versterkt door de goed uitgewerkte personages en het onderwerp. Het verhaal gaat echt ergens over. Het gaat over uitvinden wie je zelf bent, je losmaken van familie en vrienden, ontdekken waar jij je goed bij voelt. En natuurlijk komt ook het klimaat voorbij, maar dat is op geen enkel moment belerend naar de lezer toe. De klimaatmars is de setting waarin het verhaal zich afspeelt, niet het onderwerp van het verhaal, al zou het zomaar zo kunnen zijn dat het de lezer wél aan het denken zet.

Voor wie?

Dwarsloper is geschikt voor lezers vanaf ca. 13 jaar en zal in de smaak vallen bij jongeren die zich herkennen in de frustraties van Tessel, die zich ook niet gezien voelen. Het verhaal wordt verteld door Tessel zelf, je loopt de mars daardoor echt met haar mee en weet hoe zij zich voelt. Daarnaast wordt het verhaal chronologisch verteld, waardoor het heel goed te volgen is. Een verhaal vol herkenning voor jongeren die op zoek zijn naar wie ze zijn en, vooruit, een klein beetje klimaatactivisme. Een tocht die wat mij betreft nog wel wat langer had mogen duren.

Over het boek

Titel: Dwarsloper
Auteur: Mijke Pelgrim
Uitgegeven door: Van Goor
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 255
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen