Het debuut Duet met valse noten van Bart Moeyaert is na veertig jaar opnieuw uitgegeven. Het is een herkenbaar verhaal over verliefdheid en de onzekerheden die een eerste liefde met zich meebrengt.

Een nieuwe klasgenoot

Lander is volledig in de ban van zijn nieuwe klasgenoot Liselot. Vanaf het eerste moment dat hij haar op het schoolplein ziet, doet ze iets met hem. En terwijl zijn klasgenoot Alex haar loopt te pesten, neemt Lander het juist voor haar op. Liselot voelt zich in eerste instantie eenzaam op haar nieuwe school, maar als ze ziet hoe snel haar jongere broertjes vriendschapen sluiten, is ze vastbesloten om daar ook haar best voor te doen.

De eerste vriendschappen

Al snel heeft Liselot contact met Myriam en besluit dat dit weleens een vriendin zou kunnen worden. En die jongen met die bijzondere ogen lijkt haar ook een aardige gast. Ze biedt hem aan om hem op een middag te helpen met wiskunde en het eerste contact is gelegd. Lander is dolblij met haar hulp, hij is hartstikke verliefd op Liselot en reageert door de zenuwen wat stuntelig op haar aanbod.

Over een ontluikende liefde

Al snel wordt duidelijk dat er meer dan vriendschap ontstaat tussen Lander en Liselot. Het verlegen en onhandige gedrag van Lander, blikken die in elkaar blijven vasthaken, blozen, overslaande stemmen. Alles duidt erop dat ze verliefd zijn op elkaar en al snel zijn ze een stel.

Verouderde setting, maar herkenbare thematiek

Doordat het boek veertig jaar geleden is verschenen en de inhoud niet is aangepast, sluit het verhaal minder goed aan bij de actualiteit. Er wordt tussen de middag warm gegeten, er zijn geen mobiele telefoons, in de klas wordt onderling gecommuniceerd met briefjes, er komt muziek van 40 jaar geleden in voor en het taalgebruik is minder gangbaar. Toch hoeft dat een prettige leeservaring niet in de weg te staan. Iedereen zal zich herkennen in de gevoelens van Lander en Liselot. De bijzondere en onwennige ervaring van een eerste liefde, de onzekerheid, het geluk en alles wat daarbij komt kijken, dat alles is onveranderd.

Voor wie?

Duet met valse noten is geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar met redelijk wat leeservaring. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Lander en Liselot. Leerlingen met weinig leeservaring zou ik dit verhaal niet aanreiken, omdat het zich relatief lang geleden afspeelt. Voor hen is het lastiger om zich te verplaatsen in het verhaal. Met name leesgrage leerlingen en fans van Bart Moeyaert die graag lezen over de liefde, zullen genieten van dit verhaal.

Speciaal voor de uitgave die in 2023 verscheen, schreef Bart Moeyaert een uitgebreid nawoord.

Over het boek

Titel: Duet met valse noten
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgegeven door: Querido
Jaar van verschijnen: 2023
Eerste druk: 1983
Aantal pagina’s: 190
Voor ervaren lezers vanaf ca. 12 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen