Neem nooit een beste vriend van Erna Sassen en Martijn van der Linden is opnieuw een voltreffer. Het is een los te lezen vervolg op Zonder titel, over Joshua, die in dit boek schrijft over vriendschap.

Daarna werden ze vrienden

Joshua had een nogal moeizame start toen hij naar 3-vmbo op een nieuwe school ging. Hij had behoorlijk wat vooroordelen en het leek erop dat zijn klasgenoot Sergio zijn ergste vijand zou worden. Maar toen ontdekten ze dat ze allebei van kunst houden. Sergio liet een tattoo zetten van een van Joshuas schetsen en samen met Dylan organiseerden ze een feest voor de hele klas ter ere van hun verjaardagen. Daarna werden ze vrienden.

Geen doorsnee personages

De personages die Sassen opvoert zijn allesbehalve gemiddeld en hun vriendschap is daardoor ook verrassend, maar het werkt. Of beter: het werkt meestal.

Joshua is een behoorlijke nerd en houdt van tekenen en kunst. Sergio staat aan het hoofd van een agressieve gang en gaat op veel vlakken, zoals manieren om geld te verdienen, zijn eigen gang. Dylan heeft een agressiestoornis waar hij zoals Joshua zegt: ‘niets aan kan doen maar die wel lastig is voor mensen die per ongeluk agressie opwekken, bijvoorbeeld doordat ze eruitzien als een nerd.’ Ook mensen die iets met of van Lindsey willen, zijn de klos. Lindsey is een vriendin van Dylan. Ze gaat nogal schaars gekleed en weet veel jongens en mannen daarmee in te palmen, maar wie daarop ingaat, krijgt met Dylan aan de stok.

Een orkaan aan emoties en gevoelens

Neem nooit een beste vriend is een verhaal waarin veel gebeurt met de personages. Ze ervaren onzekerheid, heel veel boosheid, machteloosheid en worden ook nog eens behoorlijk beperkt door die vervelende coronamaatregelen. Er ontstaat een beweging van aantrekken en afstoten tussen Joshua, Sergio en Dylan, doordat er dingen gebeuren waar anderen moeilijk mee om kunnen gaan, terwijl ze ook niet goed zonder elkaar kunnen. En dan is Lindsey er ook nog, waar Joshua regelmatig behoorlijk van in de war raakt.

Provocerend zonder grenzen over te gaan

Het taalgebruik in dit boek is grof, direct en provocerend. Het schuurt constant, zonder echt te kwetsen of grenzen van anderen over te gaan, omdat er altijd een inzicht volgt waaruit blijkt dat dergelijke opmerkingen niet oké zijn. Volwassenen zijn in dit verhaal niet erg aanwezig, maar als ze er zijn, zijn ze met name helpend. Ze bieden inzichten en zelfs troost.

Een geweldig en herkenbaar geheel

De combinatie van illustraties en tekst zorgt net als in Zonder titel voor een geweldig geheel. Joshua tekent graag en door de illustraties van Martijn van der Linden gaat het verhaal extra leven. Je ziet letterlijk voor je wat beschreven wordt. En hoewel de personages misschien niet doorsnee zijn, zijn de emoties, onzekerheden en situaties waarin ze terechtkomen zijn voor veel jongeren herkenbaar. Net als de complexiteit van sommige vriendschappen.

Voor wie?

Erna Sassen weet door de onderwerpen, het taalgebruik en de herkenbare uitdagingen waar de personages mee te maken hebben veel jongeren vanaf ca. 14 jaar, ook die van het vmbo, aan te spreken. Het boek is een ode aan vriendschap, leest vlot door en maakt de lezer nieuwsgierig. Tegelijkertijd wordt niet alles expliciet uitgelegd, als lezer moet je de betekenis opmaken uit de gebeurtenissen, waardoor enige leeservaring of een verdiepend gesprek over dit verhaal wel prettig is.

Dit zal geen gemakkelijk boek zijn om in alle klassen klassikaal te bespreken, doordat er veel seks in voorkomt. Door de onderwerpen en het taalgebruik zal het verhaal veel jongeren aanspreken. Een boek om veelvuldig rond te laten slingeren op plekken waar leerlingen komen!

Over het boek

Titel: Neem nooit een beste vriend
Auteur: Erna Sassen
Beeld: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Leopold
Jaar van verschijnen: 2023
Aantal pagina’s: 269
Voor lezers met enige leeservaring vanaf ca 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen