Juno en Jan ontmoeten elkaar in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Hun werelden liggen mijlenver uit elkaar, maar zijn tegelijkertijd ook met elkaar verbonden. Hoe dat zit, lees je in Ivoren maan van Arienne Bolt.

Op reis naar Zuid-Afrika

Juno reist in haar eentje naar Zuid-Afrika. Haar zus werkt daar in een natuurreservaat als dierenarts en Juno gaat bij haar op bezoek. In het vliegtuig ontmoet ze Jan, een jongen van haar leeftijd die bij zijn oom op bezoek gaat. Juno vindt Jan maar vervelend, terwijl hij wanhopig contact met haar probeert te leggen. Hun wegen scheiden tot opluchting van Juno op het vliegveld, terwijl Jan hoopt dat Juno contact met hem op zal nemen.

Totaal andere werelden

Juno en Jan zijn echte tegenpolen. Juno is activistisch, eet veganistisch en is erg begaan met het dierenleed in de wereld. Jan zal de komende tijd verblijven op de game farm van zijn oom, waar hij gasten ontvangt met wie hij gaat jagen. Jan jaagt thuis ook regelmatig met zijn vader op hun landgoed, maar merkt dat er weerstand bij hem is ontstaan. Dat heeft te maken met wat er thuis is voorgevallen en waarom zijn vader hem tijdens de zomervakantie naar zijn oom heeft gestuurd.

Als het anders loopt dan verwacht

Voor beiden loopt hun verblijf totaal anders dan verwacht. Jans oom is zichzelf niet, hij lijkt onder grote spanning te staan, maar laat niets doorschemeren, waardoor Jan zelf op onderzoek uitgaat.

Voor Juno valt haar verblijf ook tegen. Haar zus is alleen maar aan het werk en heeft amper tijd voor haar. Daarnaast draagt Juno een last waarover ze met haar zus moet praten, maar daar is steeds geen ruimte voor. Het lukt haar uiteindelijk wel om meer tijd door te brengen met haar zus, als ze mee mag tijdens haar werkzaamheden, maar ze had niet verwacht dat dat haar zo zwaar zou vallen.

Maatschappelijk en activistisch

Ivoren maan zit vol thema’s waar jongeren zich in hun eigen leven ook mee bezighouden. De zoektocht naar je eigen positie in de maatschappij, loskomen van je ouders, maar tegelijkertijd ook gezien willen worden. Daarnaast wordt de lezer zich bewust van de gevolgen van de jacht op ivoor in de natuurreservaten in Zuid-Afrika. Het gaat over de oorzaak, de praktijk en de gevaren van deze ellendige vorm van jacht.

Zet aan tot nadenken

Juno ziet tijdens haar bezoek aan haar zus hoe groot het probleem is en vraagt zich steeds af waarom mensen zoals haar zus zich met gevaar voor eigen leven zo inzetten voor de dieren. Wat heeft het voor nut? Er volgen gesprekken met filosofische overdenkingen over de zin van ons bestaan. Hierbij wordt ingegaan op Ubuntu, een filosofie/wijsheid uit het zuiden van Afrika, dat een waardevol aanknopingspunt biedt om met elkaar in gesprek te gaan.

Voor wie?

Ivoren maan is een interessant en belangrijk verhaal. Het bevat niet veel grote verrassingen, maar de personages lopen rond met geheimen, angsten en grote vragen, waar je als lezer ook antwoord op wilt krijgen. Dit zorgt ervoor dat je door wilt blijven lezen. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken, waarbij het perspectief wisselt tussen Jan en Juno. Doordat het verhaal filosofische overdenkingen bevat waar leerlingen zelf mogelijk ook even over na moeten denken, is het met name geschikt voor lezers vanaf ca. 14 jaar met enige leeservaring, waardoor ze in staat zijn om tijdens het lezen ook over het verhaal te reflecteren.

Over het boek

Titel: Ivoren maan
Auteur
: Arienne Bolt
Uitgegeven door: Lemniscaat
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 268
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen