Lily van Tom De Cock speelt zich af in de toekomst, maar helaas geen toekomst waar we naar uit kunnen kijken. Een boeiend verhaal over leren kiezen voor wat je zelf belangrijk vindt in het leven.

Een onwerkelijke werkelijkheid

Stel je voor: je hele leven speelt zich binnenshuis af, het is ontzettend heet buiten en zonder bescherming van een re-breather kun je je huis niet veilig uit, want er duikt om de haverklap een nieuw virus of nieuwe schimmel op. Naast de mensen met wie je in huis woont heb je nog nooit iemand anders aangeraakt. En van de oorspronkelijke natuur is bijna niets meer over. Om de natuur die er nog is zijn ter bescherming enorme glazen koepels gebouwd. Alle andere natuur en landbouw vind je nu op de onderste verdieping van de gebouwen. En om het land te beschermen zijn er enorme muren gebouwd die de inwoners beschermen tegen de zee, waarvan het niveau dagelijks stijgt.

Een online leven

Lily vindt het allemaal heel normaal. Ze is veertien jaar en druk met haar werk als influencer. Online deelt ze iedere dag hoe ze zichzelf een totaal nieuw kapsel geeft en ze is ontzettend populair. Dankzij haar inkomsten kunnen Lily en haar vaders zich veel luxe veroorloven. Als ze uitgenodigd wordt voor een reis naar de (nieuwe) stad New New York lonkt het avontuur. Ze ontmoet de aantrekkelijke en mysterieuze Samuel en ziet een kans om haar ultieme doel te bereiken. Daarvoor reist ze ineens de halve aardbol over.

Een leerzame reis

In eerste instantie is Lily vooral met zichzelf bezig, tot grote frustratie van haar medereizigers, die totaal niet begrijpen wat ze aan het doen is. Maar langzaam maar zeker opent Lily haar ogen voor wat ze onderweg tegenkomt en ontdekt ze dat het beeld dat zij van de wereld heeft totaal niet klopt. En Lily is niet de enige die dit ontdekt, haar volgers kijken met haar mee en die ontdekking zet hun leven op z’n kop.

Een belangrijk actueel verhaal

Het verhaal snijdt een aantal actuele onderwerpen aan. Het gaat over de impact van klimaatverandering op lange termijn, de mogelijkheden van sociale media en wat er kan gebeuren als je als burger niet meer kritisch kijkt naar wat er écht speelt. Het verhaal laat zien wat er kan gebeuren als je denkt dat klimaatverandering geen probleem is en mensen aan de macht laat komen die niets om de planeet geven. Onderweg realiseert Lily zich wat echt belangrijk is in het leven.

Voor wie?

Lily van Tom De Cock is een lekker dik boek dat geschikt is voor leerlingen vanaf ca. 11 jaar die interesse hebben in het klimaat of houden van dystopische verhalen. Zeker in het begin kom je veel nieuwe technische snufjes tegen en gebeuren er dingen die wat vervreemdend zullen zijn, maar toch kun je je goed verplaatsen in Lily. Jonge lezers zullen haar op veel vlakken juist heel goed begrijpen. Er vindt genoeg actie plaats om de lezer het hele verhaal te boeien, het is af en toe best spannend en om het af te maken bevat het boek een goede dosis romantiek en is het op het gebied van representatie een zeer inclusief boek.

Het verhaal laat lezers nadenken over hun rol in de wereld: wat kunnen zij doen voor de planeet? Wat kan er gebeuren als je niet meer kritisch kijkt naar de mensen die de beslissingen voor jouw land maken? En wat zijn de mogelijke gevolgen als we niets tegen klimaatverandering doen?

Over het boek

Titel: Lily
Auteur: Tom De Cock
Uitgegeven door: Pelckmans
Jaar van verschijnen: 2021
Aantal pagina’s: 396
Voor lezers vanaf ca. 11 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen