Wat zou jij doen als je broer iets heel ergs doet en iedereen jou erop aankijkt? Het is een intrigerende vraag waar de shortie Het zusje van van Carlie van Tongeren over gaat.

Shorties

De afgelopen tijd heeft een aantal uitgevers steeds meer aandacht voor aarzelende lezers. Naast de novelles van Kluitman zijn er bijvoorbeeld shorties van Blossom Books. Dit zijn dunne boekjes met een ruimere bladspiegel en korte hoofdstukken die jongeren minder snel afschrikken dan een dik boek. Het zusje van is de eerste shortie van deze uitgeverij en het is zeker een verhaal dat jongeren zal aanspreken.

Van gewoon meisje naar het zusje van

Livs leven staat van de ene op de andere dag op z’n kop. Ze is een gewoon meisje dat naar school gaat en gelukkig is, maar dan veroorzaakt haar broer Alex een ernstig ongeluk. Hij belandt in het ziekenhuis, waar hij een operatie ondergaat. Het meisje dat door Alex is aangereden is op slag dood. Ze heette Zoë en ze zat bij Liv op school. Iedereen weet van het ongeluk en vanaf dat moment is Liv het zusje van de jongen die Zoë doodreed.

Emoties en onbegrip

Op school wordt Liv afgerekend op wat haar broer heeft gedaan en al snel gaan de wildste verhalen rond over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is een onwerkelijke wereld voor Liv, want haar lieve broer wordt totaal anders neergezet dan hoe zij hem kent. Daarnaast maakt het de situatie er ook niet beter op dat Liv na het ongeluk op Instagram heeft gedeeld over de situatie van haar broer. Haar schoolgenoten keuren af dat ze opgelucht is dat haar broer het ongeluk heeft overleefd, terwijl Zoë niet meer leeft. Ze wordt overal buitengesloten.

Tweestrijd

Liv wordt verscheurd door alles wat er gebeurt. Ze wil loyaal zijn tegenover Alex, ze wil er voor hem zijn en de band die er altijd tussen hen was in stand houden. Maar de situatie is compleet veranderd. Moet ze voor hem opkomen? Tegelijkertijd rouwt ze om Zoë, alleen krijgt ze daar geen ruimte voor. Thuis draait alles om Alex en op school wordt ze alleen maar aangesproken op het gedrag van haar broer en haar berichten op Instagram. Niemand op school lijkt te realiseren dat Liv haar broer niet is, behalve haar vriendin Nadia.

De complexe werkelijkheid in een overzichtelijk verhaal

Er speelt een hoop in dit verhaal en de lezer wordt aangespoord om vanuit verschillende kanten naar de gebeurtenissen te kijken. De meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van Liv, waardoor de lezer met haar meeleeft. Ze beschrijft de situatie van haar broer, hoe het er op school aan toe gaat, hoe ze daar buitengesloten wordt en hoe Nadia er voor haar is. Ook wordt ook duidelijk hoe haar ouders met de situatie omgaan en wat de effecten van het ongeluk op hen zijn. Daarnaast wisselt het perspectief soms en kijkt de lezer dan met Alex mee, waarin de verhoren worden beschreven en duidelijk wordt dat hij met de situatie worstelt. Carlie van Tongeren weet een complexe werkelijkheid te vangen in een overzichtelijk en goed geschreven verhaal dat boeit van begin tot eind.

Voor wie?

Het zusje van is zeer geschikt voor lezers vanaf 12 jaar. Het boek is niet dik, toegankelijk geschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar vlot op, waardoor de lezer zonder moeite aan een nieuw hoofdstuk zal beginnen. Wisselingen in perspectief en het verloop van de tijd staan duidelijk aangegeven. Hierdoor is het zeer geschikt voor aarzelende lezers, maar ook geoefende lezers die zin hebben in een dunner boekje zullen door de gelaagdheid van de personages en gebeurtenissen zeker niet teleurgesteld worden. Hiermee is Het zusje van een waardevolle titel voor iedere schoolbibliotheek.

Introductie in de klas

Wil je deze titel in de klas introduceren, stel je leerlingen dan eerst de vraag wat zij zouden doen als iemand die dicht bij hen staat (zoals je broer of zus, ouders of beste vriend) iets heel ergs zou doen. Zou je hem of haar blijven steunen? En wat doe je als iedereen jou daar anders door gaat behandelen? Ga met je leerlingen in gesprek over dit onderwerp en lees de eerste hoofdstukken voor waarin Alex in het ziekenhuis ligt en Liv haar zorgen en opluchting online deelt. Praat erover. Hoe zal het verder gaan? Hoe zullen haar klasgenoten reageren. Hoe zouden je leerlingen zelf reageren? Er is genoeg om ze nieuwsgierig te maken en ze door te willen laten lezen.

Over het boek

Titel: Het zusje van
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgeverij: Blossom Books
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal pagina’s: 195
Geschikt voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen