Buddy Tegenbosch, die met Match de Prijs van de Jonge Jury 2020 won, schreef met Mijn nacht met Vedder een geweldig verhaal. Een verhaal dat op iedere school thuishoort en veel leerlingen een positieve leeservaring zal geven.

De impact van verlies

Noors vader is onlangs plotseling overleden. Hij was niet ziek, hij werd op een ochtend gewoon niet meer wakker. Noor heeft het er moeilijk mee, ze weet niet goed hoe ze met dit grote verlies om moet gaan. Ze wordt gesteund door haar school, klasgenoten en haar vriendin Jackie, maar het gewone leven gaat door, terwijl het Noor niet lukt om daarin mee te gaan.

Iemand die je ziet

Het voelt voor Noor alsof niemand echt doorheeft hoe moeilijk ze het heeft met het verlies. Of ze weten gewoon niet wat ze moeten doen. Behalve Vedder. Hij ziet het wel en besluit iets voor haar te doen. En dat doet hij op een manier die alleen hij kan bedenken. Hij neemt haar mee voor een nachtelijke roadtrip op zijn Harley.

Een roadtrip om nooit te vergeten

Noor vindt de tocht achterop de motor al geweldig, maar Vedder heeft meer voor haar in petto. Het is een rit die ervoor zorgt dat Noor Vedder beter leert kennen, maar ze leert ook veel over zichzelf. Vedder ziet haar staan, lijkt haar te begrijpen en geeft haar wat ze op dat moment nodig heeft. Het is een nacht die ze niet snel zal vergeten.

Volop bezienswaardigheden onderweg

In dit boek gebeurt genoeg, maar het verhaal zit technisch ook goed in elkaar. De lezer komt veel meer tegen dan alleen een knap verteld verhaal. Tegenbosch heeft de personages erg goed uitgewerkt. Vooral Vedder is interessant, omdat je niet direct weet wat je aan hem hebt, waardoor de nieuwsgierigheid van de lezer wordt gevoed. Daarnaast gaat het boek over de waarde van kunst, de kracht van het delen van verhalen en kennis en is er sprake van intertekstualiteit. De schrijver verwijst in Mijn nacht met Vedder naar een serie die de meeste jongeren wel kennen en geeft hiermee een prachtige voorzet om het begrip intertekstualiteit met je leerlingen te bespreken.

Voor wie?

Mijn nacht met Vedder is een verhaal zoals ik dat het liefst lees. Het bespreekt belangrijke onderwerpen zoals rouw, depressie en vriendschap, bevat personages die je raken en is een rijk verhaal dat aanzet tot een gesprek over de inhoud én vorm. Het is minder dan honderd pagina’s dik, zeer toegankelijk en boeiend geschreven en geschikt voor leerlingen vanaf ca. 12 jaar. Ook leerlingen met een leesweerstand kun je met dit boek verleiden om te gaan lezen. Door de beperkte omvang is de kans op een positieve leeservaring erg groot. Een boek waarvan ik hoop dat het in veelvoud door scholen wordt aangeschaft. Ik verwacht dat leerlingen het met veel plezier zullen lezen.

Over het boek

Titel: Mijn nacht met Vedder
Auteur: Buddy Tegenbosch
Uitgeverij: Best of YA
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 96
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen