Er worden in Nederland niet veel boeken geschreven over jongeren zoals Angel, een bijzonder meisje dat samen met haar moeder in een slechte wijk woont en anderen het liefst op afstand houdt. Daarmee is Drama Queen een waardevolle toevoeging aan het boekenaanbod voor lezers van 12-15 jaar.

Een zelfgebouwde muur om zich te beschermen

Angel woont samen met haar moeder in een flat in een wijk waar je alleen kunt overleven als je weet hoe je van je af moet bijten. Haar vader heeft ze nooit gekend. Van jongens moet ze niets hebben, die vindt ze maar vervelend. Maar ook anderen houdt ze graag zo veel mogelijk op afstand. Alleen haar opa, met wie ze van haar moeder eigenlijk geen contact mag hebben, zoekt ze regelmatig stiekem op.

Wie zorgt voor wie?

Angels moeder kreeg haar op jonge leeftijd en heeft daardoor haar school nooit afgemaakt. Soms lijkt hun band door het geringe leeftijdsverschil meer op een vriendschap dan op een ouder-kind relatie. Haar moeder werkt als danseres in een nachtclub, waardoor Angel veel alleen thuis is. Angel wil dolgraag dat haar moeder stopt met het werk, zodat hun leven meer lijkt op dat van anderen. Ook hoopt ze dat het geroddel over hen dan eindelijk ophoudt. Terwijl haar moeder probeert voldoende geld voor hen te verdienen, voelt Angel op haar beurt de verantwoordelijkheid om voor haar moeder te zorgen.

Het doorbreken van de muur

Angel slaat iedereen die te dicht bij haar in de buurt wil komen van zich af, heeft een grote mond en trekt zich weinig van anderen aan. Maar dan ontmoet ze Kayleigh. Zij is nieuw in Angels klas en maakt iets in haar los dat ze nog niet kent. In een aantal opzichten zijn de twee meiden elkaars tegenpolen. Waar Angels schoolprestaties niet geweldig zijn, is Kayleigh erg slim. Ze leest veel boeken en biedt Angel haar spreekbeurt over milieuvervuiling aan, zodat Angel die ook kan gebruiken. Toch zijn er ook overeenkomsten, want net zoals Angel heeft Kayleigh maar één ouder en die heeft net als Angels moeder geen doorsnee baan. Angel begint steeds meer uit te kijken naar Kayleigh, maar dan is ze plotseling verdwenen. En dat doet meer met Angel dan ze vooraf kon vermoeden.

Je staande houden in een omgeving die niet op jou is ingericht

Het zijn steeds kleine stukjes hoop, die vervolgens weer onder haar voeten vandaan worden gemaaid. Het is een leven dat soms meer uit vallen bestaat dan uit opstaan. De lezer kan zich afvragen hoeveel ellende een jong meisje kan verdragen en of de auteur hiermee niet een beetje te ver is gegaan, maar tegelijkertijd is dit een realistische representatie van de werkelijkheid voor jongeren zoals Angel. Ondanks alles blijft Angel op zoek naar liefde, haar plek in de wereld en blijft ze uitkijken naar Kayleigh.

De gebeurtenissen in dit verhalen ontketenen een reeks van gevoelens en emoties bij Angel. De woede, de machteloosheid, het verdriet en de andere emoties die Angel ervaart dringen door het verhaal heen naar de lezer. Langzaam maar zeker wordt Angel zich bewust van de mensen die belangrijk zijn in haar leven, waar ze goed in is en ontdekt ze dat ze op meisjes valt. Geen van deze elementen krijgt een hoofdrol in dit verhaal, niets komt geforceerd over. Dit is hoe het is. En dat is genoeg.

Pakkend, kwetsbaar en meeslepend verhaal

In de drie delen in dit boek volgt de lezer Angel steeds rond de jaarwisseling, op haar 12e, 13e en 15e. Zonder te veel te vertellen, weet Derk Visser een goed beeld te schetsen van de situatie en neemt hij de lezer mee naar een bestaan waar helaas nog velen mee te maken hebben, maar waar veel anderen (gelukkig) nooit mee in aanraking zijn gekomen. Je herkent je in het verhaal of het opent je ogen voor het onbekende. Door de pakkende schrijfstijl is niet moeilijk om je in te beelden hoe de personages zich zullen voelen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Drama Queen. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij Drama Queen.

Over het boek

Titel: Drama Queen
Auteur: Derk Visser
Uitgeverij: Gottmer
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 215
Voor lezers vanaf 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen