Margje Woodrow schrijft jeugdthrillers die veel jongeren aanspreken. Buitenspel is spannend, actueel en biedt voldoende gespreksonderwerpen om over na te praten na het lezen van dit verhaal.

Van trainingsweekend naar emotionele achtbaan

De voetbalteams van Nynke en Jimmy gaan op trainingsweekend met hun nieuwe trainer. De groep heeft er zin in en de pranks zijn voorbereid. Maar direct in de eerste nacht gaat het al gruwelijk mis. Jimmy vindt het dode lichaam van zijn vriend Mattias. Wat is er gebeurd? En wie heeft dit gedaan? De teams moeten voor hun veiligheid binnen blijven in de kampeerboerderij waar ze verblijven terwijl de politie onderzoek doet.

Opeenstapeling van raadsels

De politie laat, in het kader van het onderzoek, weinig los over wat er gebeurd is. Jimmy mag er tegen de anderen niets over zeggen. En dan blijkt dat Soraya vermist wordt. Wat is er met haar gebeurd? Heeft ze iets met de moord op Mattias te maken? Jimmy en Nynke zoeken elkaar ondanks het nadrukkelijke verbod toch op en praten over wat ze hebben meegemaakt. Ze spreken hun zorgen en angsten uit. Wie kan dit op z’n geweten hebben? Iedereen lijkt zich vreemd te gedragen, zowel binnen als buiten de voetbalvereniging, en de politie komt nog niet echt veel verder.

Wanneer grijp je in?

Een belangrijke vraag die in deze jeugdroman gesteld wordt is wanneer je ingrijpt als iemand anders iets doet waar je het niet mee eens bent. Het uithalen van pranks is een terugkerend iets in de vriendengroep van Jimmy en ze beleven er veel lol aan om de reacties te filmen. Maar wat als een van je vrienden te ver gaat en je de gevolgen niet kunt overzien? En wat als duidelijk wordt dat er dingen gebeuren die niet oké zijn, je niets doet en je geweten daarna opspeelt? Het zijn vragen waar een van de personages mee worstelt en waar de lezer over na zal gaan denken tijdens het lezen van dit verhaal.

Uit het leven gegrepen

Het verhaal leest vlot, bestaat uit korte hoofdstukken en staat qua thematiek dicht bij de belevingswereld van jongeren. De lezer heeft al snel het gevoel dat dit iedereen kan overkomen. Alles zit erin: spanning, vriendschap, vertrouwen, verliefdheid, verlies, problemen thuis en onderlinge strijd, zonder dat dit geforceerd overkomt. Over bijna alle personages komt de lezer iets te weten, wat ervoor zorgt dat je het gevoel krijgt de personages te leren kennen en ze te begrijpen. Daarnaast ontstaan hierdoor mogelijke motieven waardoor verschillende personages verdacht raken voor de lezer. Dit alles komt de leesbaarheid van dit spannende verhaal ten goede.

Voor een brede doelgroep

In tegenstelling tot de immens populaire jeugdthrillers van Mel Wallis de Vries, die vooral veel meiden aanspreken, zal een bredere doelgroep zich kunnen verplaatsten in Buitenspel. De personages zijn stoer, maar laten ook hun kwetsbare kant zien en het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven die elkaar afwisselen. De lezer volgt de belevenissen en gedachten van Nynke en Jimmy en die van de dader. Veel leerlingen uit de onderbouw zullen dit boek verslinden omdat ze zich in een van de personages kunnen herkennen en gemotiveerd zijn om te ontdekken wie de dader is.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Buitenspel. Het lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Buitenspel.

Over het boek

Titel: Buitenspel
Auteur: Margje Woodrow
Uitgever: De Fontein
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 229
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book en digitaal luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen