Odessa ontdekt op haar twaalfde de wonderlijke stad Scribipolis. Een stad waar iedereen van boeken houdt en alle inwoners schrijvers zijn. Boeken komen hier tot leven. Een sprookjesachtig verhaal voor lezers die van het fantasierijke genre houden.

Ontmoet echte schrijvers en mythologische figuren

Vanaf het moment dat Odessa in Scribipolis is, kijkt ze haar ogen uit. Ze ontmoet al snel de aardige zusjes Brontë en de verdrietige Oprheus. Ze ziet grote schrijvers zoals Shakespeare en Kafka in de stad rondlopen. Hoe is het mogelijk dat al die schrijvers, die al lang zijn overleden, hier nog gewoon rondlopen?

Wonderlijke wereld

Er gebeurt iets bijzonders met de boeken en de schrijvers in Scribipolis. De inwoners weten boeken tot leven te brengen en kunnen verhaalfiguren uit de boeken naar de werkelijkheid halen. Toch heeft die wonderlijke wereld ook gevaar in zich, want ooit ontwikkelde de grote schrijver Mabarak zijn meesterwerk: Boekus. Wat in Boekus geschreven wordt, zal echt gebeuren. Maar het is Mabarak nooit gelukt om in Boekus te schrijven, het accepteert zijn woorden niet. Inmiddels is Boekus veilig opgeborgen en is Marbarak verbannen, maar dat weerhoudt hem er niet van om te blijven zoeken naar manieren om in Boekus te kunnen schrijven.

Queestes

Odessa moet erg wennen aan Scribipolis en alle oude schrijvers die ineens weer in leven zijn. Maar dat is zeker niet het enige dat haar bezig houdt. Haar moeder was ooit een muze van de schrijvers, maar zij is na een onstuimige nacht plotseling verdwenen. Odessa hoopt haar moeder terug te krijgen. En misschien nog wel meer dan haar moeder, hoopt ze haar anonieme vader in Scribipolis te vinden.

Boeiend verhaal voor de fanatieke lezers

In de serie De kleine Odessa lees je over die wonderlijke stad en ontmoet je talloze schrijvers en mythologische figuren. De verwijzingen naar al deze schrijvers is een interessante toevoeging, maar het is voor het begrip van het verhaal en het leesplezier niet noodzakelijk om precies te weten om welke schrijvers het gaat. Het boek van bijna 500 pagina’s is vooral geschikt voor enthousiaste lezers vanaf ongeveer dertien jaar die interesse hebben in fantasierijke, magische verhalen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Het levende boek. Onze lesmaterialen zijn kant-en-klaar en bestaan uit minimaal drie opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij De kleine Odessa – Het levende boek.

Over het boek

Titel: Het levende boek
Serie: De kleine Odessa
Auteur: Peter van Olmen
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaar van uitgave: 2017 (eerste uitgave in 2009)
Voor ervaren lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen