In Slipjacht van Jowi Schmitz heeft Matteo weinig aansluiting bij de rest van zijn klas. Hij is vaak alleen en tekent graag, maar laat die tekeningen aan niemand zien. Dat zou namelijk wel eens grote gevolgen kunnen hebben.

Een ontdekking met grote gevolgen

Matteo’s moeder is vertrokken toen hij jong was. Sindsdien woont hij bij zijn vader, die als bijnaam De IJzeren Rechter heeft. De band tussen vader en zoon is niet heel goed, Matteo’s vader lijkt zijn zoon niet goed te begrijpen. Hij schrikt dan ook erg als hij Matteo’s bloederige tekeningen ontdekt. Dit kan niet goed zijn, dat zijn zoon zich bezighoudt met het tekenen van zulke gruwelijke taferelen. Vader stelt voor dat hij een therapeut zoekt voor Matteo, waar hij na zijn schoolkamp naartoe zal gaan.

Het bos in

Maar eerst dat schoolkamp. Matteo gaat er met fikse tegenzin heen, maar hij bedenkt een plan om aan alles te kunnen ontsnappen. Als zijn klasgenoten op pad zijn naar hun verblijf op de Veluwe, gaat Matteo ervandoor. Hij gaat het bos in, wil onzichtbaar zijn voor anderen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. In de survivalvideo’s die Matteo heeft bekeken leek het vooral een avontuur, maar het valt hem tegen. Zeker als ’s nachts het noodweer losbreekt en de bliksem inslaat.

Wie is er nog meer in het bos?

Matteo doet zijn best om te verdwijnen, begraaft zijn telefoon en blijft alert. Hij hoort een schreeuw, maar ziet niets. Voor de lezer is het duidelijk, want die volgt ook het perspectief van een personage dat zichzelf de Mosman noemt en allesbehalve vriendelijk overkomt. Het is niet helemaal helder wie of wat de Mosman is, maar deze perspectiefwisseling maakt de lezer wel erg nieuwsgierig. Wie is dit? En is hij gevaarlijk voor Matteo? En waarom is hij woedend?

De relatie tussen mens en dier

Iets anders wat dit boek erg interessant maakt is de band die ontstaat tussen Matteo en een jong vosje dat hij vindt. Die relatie tussen mens en dier is bijzonder. Het vosje geeft Matteo iets om zijn aandacht op te vestigen wanneer hij het zwaar heeft in het bos. Het geeft Matteo een goed gevoel dat het vosje bij hem is en blijft. Er is in ieder geval iemand die bij hem in de buurt wil zijn. Dat gevoel heeft hij al lang niet meer gehad.

Voor wie?

Slipjacht is een gelaagde novelle die erg geschikt is voor jongeren vanaf ca 13 jaar die moeite hebben met het lezen van dikke boeken. Het is een bijzonder spannend en inhoudelijk sterk verhaal dat de lezer op verschillende manieren nieuwsgierig maakt. Wie is de Mosman? Gaat Matteo het volhouden? En blijft hij veilig in het donkere, afgelegen bos? Liefhebbers van dieren zullen die boek ook met interesse lezen.

Wat voor minder ervaren lezers wellicht een uitdaging kan vormen zijn -naast de wisselingen in perspectief-, de sprongen in tijd. Af en toe worden er herinneringen gedeeld waarvan niet direct duidelijk is dat die zich eerder in de tijd afspelen. Voor leerlingen die weinig leeservaring hebben, kan dit lastig zijn om te volgen, maar je kunt dit wel aankondigen. Op deze manier weten leerlingen wat ze kunnen verwachten en kunnen ze de sprong in de tijd sneller plaatsen.

Wie Slipjacht een goed boek vindt en graag meer verhalen wil lezen waarin de relatie tussen mens en dier belangrijk is, kan verder lezen in Weg van Jowi Schmitz. In dit verhaal loopt Anna weg van huis. Ze lift naar Barcelona en komt onderweg een aantal bijzondere mensen en een kauwtje tegen.

Over het boek

Titel: Slipjacht
Auteur: Jowi Schmitz
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 119
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen