Wat kan er gebeuren als je inbreekt in een escape room die nog niet helemaal af is? Dat ontdekken lezers in Escape game, een zeer leesbaar en spannend verhaal van Maren Stoffels.

Een nieuwe escape room

Eindelijk wordt er iets gedaan met het leegstaande pand in Trigos woonplaats. Er wordt een escape room gebouwd en Trigo kan niet wachten om hem te proberen. Samen met zijn vrienden Brahim, Eva en Coco besluit hij in te breken, zodat ze alvast een kijkje kunnen nemen. Helaas loopt dat niet helemaal zoals gehoopt, want de deur valt in het slot en de enige manier om er nu uit te komen is door de puzzels op te lossen en zo de uitgang te vinden.

Is ontsnappen wel mogelijk?

Het is een moeilijke escape room, de puzzels zijn ingewikkeld en dan blijkt ook nog eens dat de ruimte niet af is. De twijfel slaat toe. Is het wel mogelijk om weer naar buiten te komen? Natuurlijk zouden ze iemand kunnen bellen als ze hun telefoons bij zich hadden, maar om het spel zo echt mogelijk te spelen, hebben ze die achtergelaten bij de ingang. Ze zijn dus echt volledig op zichzelf aangewezen.

Persoonlijke uitdagingen

Het is al een uitdaging om te ontdekken hoe ze kunnen ontsnappen, maar de vrienden hebben daarnaast nog hun persoonlijke uitdagingen. Trigo is onlangs zijn vader verloren en hij kan zijn moeder nu niet laten weten waar hij is, terwijl hij heeft afgesproken om haar te bellen. Bovendien is hij eerder die dag gevallen tijdens het freerunnen, de wonden op zijn armen doen veel pijn. Eva heeft last van hyperventilatie als ze in paniek raakt en daar zit ze op dit moment niet ver vandaan. En dan zijn er nog onderlinge spanningen die hoog op kunnen lopen wanneer je samen opgesloten zit en je geen idee hebt of je er ooit weer uit gaat komen…

Goed en overzichtelijk verhaal

Maren Stoffels heeft met Escape game een spannend verhaal geschreven dat de lezer door het verhaal heen voert. Er is steeds een nieuwe uitdaging waarvan de lezer wil ontdekken hoe het afloopt. Maar het boek is zeker meer dan een spannend verhaal. Doordat er in het grootste deel van het verhaal maar vier personages zijn, die allemaal hun eigen verhaal hebben, krijgt het boek meer diepgang.

Voor wie?

Doordat Escape game zo overzichtelijk en spannend is, is het heel geschikt voor de minder ervaren lezer. De letters zijn vrij groot, het boek is niet erg dik en speelt zich af op een voor jongeren interessante plek. Ik zou het boek aanreiken aan lezers vanaf 10 jaar, maar doordat er nergens een leeftijd wordt genoemd en het onderwerp en de emoties herkenbaar zijn, is het ook zeker geschikt voor het vmbo en andere brugklassers met een leesweerstand. En hebben je leerlingen het boek uit en willen ze meer? Dan kun je de volgende thriller van deze auteur aanbevelen of een ander verhaal zoals Girl 6, Boy 7, Jacht of CTRL-A.

Over het boek

Titel: Escape game
Auteur: Maren Stoffels
Uitgeverij: Leopold
Verschenen in: 2021
Aantal pagina’s: 116
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen