Heb je leerlingen die vragen naar een grappig boek? Dan is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar van Sue Townsend een aanrader. Adrian maakt van alles mee en schrijft daar hilarisch over in zijn dagboek. Zeer herkenbaar voor leeftijdsgenoten.

Het zware leven van een puber

Adrian Mole weet als geen ander hoe zwaar het leven van een puber kan zijn. Zijn ouders nemen nergens verantwoordelijkheid voor. Ze drinken te veel, voeren de hond dronken en hun relatie is niet echt geweldig. Adrian heeft het zelf ook niet gemakkelijk. Hij wordt geteisterd door puistjes en is tot over zijn oren verliefd op de beeldschone maar onbereikbare Pandora.

De onbegrepen intellectueel

Echt opgaan in de menigte doet Adrian niet. Hij weet zeker dat hij een intellectueel is, leest vrij complexe literatuur en schrijft gedichten die hij naar de BBC stuurt. Hij hoopt dat ze gebruikt kunnen worden in hun poëzieprogramma, maar vangt vooralsnog alleen bot. Ook doet hij werk als Barmhartige Samaritaan. Helaas is het oudje waar hij langs gaat, Bert Baxter, niet de makkelijkste.

Hilarisch, toegankelijk en pakkend geschreven

Adrian beschrijft zijn belevenissen met een veel zelfspot in een dagboek, waardoor het verhaal zeer behapbaar is. De manier waarop Adrian over zichzelf denkt, vertelt over zijn onbereikbare liefde en hoe hij omgaat met tegenslagen en bijvoorbeeld de dokter bij hem thuis laat komen om zijn puistjes te bekijken is hilarisch. Jongeren zullen zich kunnen herkennen in wat Adrian schrijft en zien tegelijkertijd de absurditeit van de situatie in.

Niet helemaal tijdloos

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar werd in voor het eerst in 1982 uitgegeven. Hierdoor bevat het begrippen en gebeurtenissen, zoals stencil en het huwelijk van prins Charles en prinses Diana, die jongeren van nu niet kennen. Deze worden achter in het boek toegelicht in de ‘Jaren Tachtig-Woordenlijst’. Daarnaast bevat het boek uitspraken die veertig jaar geleden nog geaccepteerd werden, maar tegenwoordig niet meer kunnen. Dit betreft uitspraken waarop neergekeken wordt op homoseksuelen, vrouwen en mensen van kleur. Het is daarom goed om aandacht te besteden aan het feit dat sommige uitspraken in dit boek niet meer bij de huidige tijdgeest passen.

Voor wie?

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar leest vlot door en bevat veel humor. Het is hierdoor zeer geschikt voor leerlingen vanaf ca. 13 jaar die gemiddelde algemene kennis hebben, maar een leesweerstand ervaren. Doordat het verhaal zich in het Engeland van de jaren ’80 afspeelt, is het fijn als de leerling het verhaal een beetje in perspectief kan plaatsen. De woordenlijst helpt hierbij, maar eigen kennis draagt bij aan een beter begrip van het verhaal als geheel.

Over het boek

Titel: Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar
Auteur: Sue Townsend
Vertaald door: Silvia Witteman
Uitgeverij: Condor
Jaar van uitgave: 2020, oorspronkelijke uitgave: 1982
Aantal pagina’s: 287
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook beschikbaar als e-book en luisterboek.

Deel dit bericht
Lezenslessen