Jongeren zijn altijd al bezig geweest met hun identiteit en wie ze zijn. Tegenwoordig is daarbij meer aandacht voor gender. Het pamflet FAQ Gender van Mandy Woelkens en Thorn de Vries sluit daar perfect bij aan.

Alles wat je wilt weten over non-binair zijn

Op het omslag van dit informatieve boekje staat ‘Antwoorden op veelgestelde vragen als je iemand bent of kent die non-binair is’. En dat is precies wat dit boekje is, al wil ik daaraan toevoegen dat de informatie ook van waarde is voor als je in de toekomst mogelijk met iemand te maken krijgt die non-binair is. Dus eigenlijk is dit een boek voor iedereen die op een respectvolle manier met non-binaire mensen om wil gaan.

Over de auteurs

Mandy Woelkens en Thorn de Vries zijn een queerkoppel. Ze krijgen ontzettend veel vragen over non-binair zijn. Dit komt doordat Thorn non-binair is. In het eerste deel van FAQ Gender geeft Thorn antwoord op vragen over hoe het is om non-binair te zijn en vertelt die meer over diens leven. Niet alleen Thorn krijgt veel vragen over diens genderidentiteit, ook Mandy krijgt veel (gepaste en ongepaste) vragen over hoe het is om een relatie te hebben met een non-binair persoon. In het tweede deel geeft zij antwoorden op die vragen.

Wat leer je uit dit boek?

Van jongs af aan leren we binair denken. Man – vrouw, – goed – fout, enzovoorts. Maar er is veel meer dan dat en als het gaat over non-binair zijn, leer je daar in dit boek van alles over. Hoe weet je dat je non-binair bent? Hoe zit dat met voornaamwoorden? En wat die je als je iemand misgender of als mensen jou misgenderen? Daarnaast lees je hoe het is om een relatie te hebben met iemand die non-binair is en hoe jij jezelf dan kunt noemen. De auteurs schrijven helder en direct, ze winden er geen doekjes om en dat zorgt voor een duidelijk verhaal.

Voor wie?

FAQ Gender is interessant voor jongeren (en volwassenen) vanaf ca. 13 jaar die meer willen weten over non-binair zijn. Jongeren die al veel met dit onderwerp bezig zijn, zullen minder of weinig nieuwe dingen uit dit boekje halen, maar er is een grote kans dat de herkenning die zij vinden in Thorns verhaal hen meer kracht geeft om zichzelf te durven zijn.

Als het over gender gaat, kom je mogelijk woorden tegen die je in het dagelijks leven nog niet gebruikt. Achter in dit boek vind je daarom en uitgebreide woordenlijst met een duidelijke uitleg van deze begrippen, waardoor dit boekje ook geschikt is voor jongeren met een minder grote woordenschat.

Over het boek

Titel: FAQ Gender
Auteurs: Mandy Woelkens & Thorn de Vries
Uitgeverij: Blossom Books
Uitgegeven in: 2021
Geschikt voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook beschikbaar als ebook.

Deel dit bericht
Lezenslessen