Een fijne zomerse titel als boekentip. Over drie jonge meiden die na een rotstreek het heft in eigen handen nemen. Ze gaan op de fiets naar Parijs en hebben ieder een eigen reden om dat te doen.
Drie varkens
Mireille, Astrid en Hakima zijn op Facebook verkozen tot Gouden, Zilveren en Bronzen Varken, oftewel tot de lelijkste meisjes van de school. Voor Astrid en Hakima is het nieuw, maar voor Mireille is het inmiddels een bekend gegeven. Zij werd twee jaar eerder uitgeroepen tot Gouden Varken en is dit jaar ‘gezakt’ naar Bronzen Varken. Mireille drijft de spot met de verkiezing en met zichzelf. Ze trekt zich weinig van de verkiezing aan, maar dat geld niet voor Astrid en Hakima.
Een gezamenlijk doel
Onder leiding van Mireille besluiten de meiden na de laatste schooldag alles achter zich te laten en naar Parijs te fietsen. Het doel: het grote presidentiële feest op 14 juli crashen. Een feest waar ze alle drie om hun eigen reden bij willen zijn. De meiden, die eigenlijk nooit op een fiets zitten, smeden een plan, knappen drie fietsen op en beginnen met trainen, want het is een aardig stuk fietsen vanuit Bourg-en-Bresse naar Parijs. Daarnaast besluiten ze om onderweg worsten te gaan verkopen vanuit een aanhanger die ze achter hun fietsen monteren, zodat ze geld kunnen verdienen om hun reis te bekostigen.
De actie blijft niet ongezien
Het duurt niet lang voordat hun actie aandacht krijgt in de media. Er wordt veel over geschreven, zowel over de Varkensverkiezing als over hun reis. Mensen staan de meiden op te wachten in plaatsen waar ze hun worsten zullen verkopen en er wordt wild gespeculeerd over het doel van de reis.
Een luchtig verhaal met een betekenisvolle boodschap
Het is een heerlijk verhaal vol humor dat chronologisch wordt verteld. Mireille, die in deze roman aan het woord is en de lezer meeneemt op hun reis, is slim, een tikkeltje chaotisch, maar doortastend. Ze heeft nogal wat zelfspot en is een kei in het verzinnen van toepasselijke of grappige bijnamen. Die luchtigheid is ook nodig, want dit verhaal gaat wel degelijk ergens over. Het gaat over schoonheidsidealen, pesten, (stief)vaders, trauma’s en feminisme en draagt een betekenisvolle boodschap uit.
Voor wie?
De zomer dat we Parijs bestormden is een fijne feelgood-roman voor lezers vanaf ca. 13 jaar. Het lijkt op het eerste gezicht een grappig en leesbaar verhaal, maar de diepere betekenis zal de lezer ook zeker niet ontgaan door de directe manier waarop Mireille en anderen opstaan tegen ongelijkwaardigheid, pesten en onjuiste verwachtingen. Het geeft de mogelijkheid om leerlingen na te laten praten over hoe het is om dik te zijn en waar schoonheidsidealen eigenlijk vandaan komen. Waarom is het zo belangrijk om daaraan te voldoen? Een gezonde dosis rebellie in een wereld waarin nog steeds voornamelijk mannen het voor het zeggen hebben.
Over het boek
Titel: De zomer dat we Parijs bestormden
Auteur: Clémentine Beauvais
Vertaald door: Eva Wissenburg
Uitgegeven door: Uitgeverij Querido
Jaar van verschijnen: 2020
Aantal bladzijden: 298
Voor lezers vanaf ca. 13 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.