Heb jij het gelezen: De wereld van Sofie, het populaire boek van Jostein Gaarder dat in 1991 verscheen? Vincent Zabus en Nicoby bewerkten het verhaal tot graphic novel en dat zorgt voor een heel nieuwe beleving van het interessante verhaal. Hieronder vind je een bespreking van het eerste deel: De filosofie, van Socrates tot Galileï.

Wie ben jij?

Op een dag ontvangt Sofie een briefje, aan haar gericht maar zonder afzender. Op het briefje staat de vraag ‘Wie ben jij?’ Het zet Sofie aan het denken. Dan vindt ze een envelop met haar naam erop. In de envelop blijkt een cursus filosofie te zitten.

Op bezoek bij filosofen

Een anonieme docent blijft Sofie enveloppen sturen en zorgt ervoor dat Sofie kennis maakt met mythologische figuren en filosofen uit het verleden. De docent schrijft niet alleen brieven, hij laat Sofie ook dingen zien. Sofie bevindt zich bijvoorbeeld plotseling in het oude Griekenland, waar ze Plato en Aristoteles ontmoet. Ze maakt kennis met nog veel meer invloedrijke filosofen en religieuzen die invloed hebben gehad op de manier waarop wij de wereld zien.

Beelden maken gedachtegoed concreet

Een groot voordeel van de graphic novel is dat de makers de lezer laten zien wat ze willen vertellen. Zo worden ingewikkelde ideeën ineens een stuk toegankelijker, omdat je hier nu ook een beeld bij hebt. Plato neemt Sofie bijvoorbeeld mee naar de grot waarin hij haar laat zien wat zijn ideeënwereld inhoudt ten opzichte van de materiële wereld. De tekeningen maken de informatie concreter en makkelijker te verwerken.

Persoonlijke drijfveer

Wat de makers in deze bewerking hebben toegevoegd is dat Sofies vader is overleden toen zij zes jaar was. Ze heeft hier veel vragen over en dit zorgt voor een zoektocht naar antwoorden. Het verlies van haar vader komt dan ook regelmatig terug in het verhaal. Sofie heeft een doel en het is een drijfveer om meer te willen leren en ontdekken, waarbij Sofie de lezer meeneemt.

Een modern uitvoering

De graphic novel is een bewerking van het originele verhaal, dat dertig jaar eerder verscheen. Nicoby en Vincent Zabus hebben ervoor gekozen om dingen toe te voegen, waardoor de grapic novel beter aansluit bij de tijd. Er is onder andere aandacht voor epidemieën, fake news, klimaatverandering (Sofie organiseert een protestmars) en feminisme. Daarnaast vind je door de graphic novel bordjes met quotes, zoals je die ook op sociale media voorbij ziet komen of die in sommige huizen hangen.

Spel met de vorm van het verhaal

Wat de graphic novel nog interessanter maakt is dat de makers spelen met de vorm van het verhaal. Sofie breekt bijvoorbeeld een deel van een letter af om deze als stoel te gebruiken en ontdekt dat ze vast zit in een ‘hokje’.  Hierover kun je met leerlingen in gesprek gaan. Wat betekent het werken met deze techniek volgens de leerlingen voor het verhaal? Wie doet dit? Sofie zelf? Of de schrijver? Zijn die twee verschillend van elkaar? En op welke manier?

Voor wie?

De wereld van Sofie bevat uitdagende materie en er wordt gebruik gemaakt van wat moeilijker woorden, maar het is absoluut interessant voor leerlingen vanaf ca. 14 jaar die houden van filosoferen en/of hier meer over willen weten. Je wordt stapsgewijs meegenomen door de tijd, Sofie stelt vragen die je zelf misschien ook wel wilde stellen. Het geeft de ontwikkeling van de filosofie en de invloed van filosofen en religieuze stromingen door de tijd goed weer.

In het najaar van 2023 verschijnt het tweede deel van De wereld van Sofie.

Over de graphic novel

Titel: De wereld van Sofie. 1. De filosofie, van Socrates tot Galileï
Auteur: Vincent Zabus.
Tekeningen: Nicoby
Vertaald door: W. Davids
Naar het werk van: Jostein Gaarder
Uitgeverij: Scratch Books
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 260
Voor lezers vanaf ca. 14 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen