Deze klassieker is in 2021 de campagnetitel van Geef een Boek Cadeau. En dat is terecht, want in alle boekenkasten hoort een exemplaar van De brief voor de koning van Tonke Dragt thuis. Een prachtig en tijdloos verhaal!

Een duivels dilemma

Bijna is het zover. De toekomstige ridders van de stad Dagonaut moeten alleen nog vierentwintig uur lang vasten voordat ze tot ridder geslagen zullen worden. Tiuri is een van hen. De jongens mogen niet eten, drinken of praten. Ze verblijven in absolute stilte in een kleine kapel. ‘s Nachts hoort Tiuri ineens iemand om hulp roepen. Als hij reageert zal hij niet tot ridder geslagen worden, maar wat als er écht iets ergs aan de hand is? Tiuri besluit toch te helpen. Die keuze heeft grote gevolgen, want er staat hem een groot en spannend avontuur te wachten.

Reis mee naar de stad van Unauwen

Tiuri krijgt een geheime opdracht. Hij moet namelijk een belangrijke brief bezorgen aan de koning van Unauwen. Het is geen makkelijke opdracht, want er zijn ridders die willen voorkomen dat de boodschap bij de koning aankomt. Tiuri moet dus slim zijn, zo veel mogelijk onzichtbaar reizen en goed uitkijken wie hij vertrouwt en wie niet, want het is de bedoeling dat zijn opdracht geheim blijft.

Avontuurlijk en vol spanning

Tonke Dragt voert je in haar verhaal moeiteloos mee door de bossen, langs het kasteel Mistrinaut, over de bergen en alle andere wonderlijke en bijzondere plekken waar Tiuri langs reist. De lezer is, net als Tiuri, steeds op zijn hoede voor wat er komen gaat. De spanning is voelbaar en overtuigend, je leeft met Tiuri mee. Het is een reis vol uitdagingen, maar ook een waarbij veel waardevolle vriendschappen worden gesloten.

Een tijdloos verhaal in een complete verhalenwereld

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is een heel andere wereld dan die waarin we nu leven. De bijzondere namen voor de steden en personages dragen hieraan bij. Het is een wereld waarin ridders de steden beschermen en boodschappen per brief worden overgebracht. Tegelijkertijd kost het weinig moeite om je te verplaatsen in de hoofdpersonages uit dit verhaal, door de herkenbare dilemma’s, behoeftes en vriendschappen die zij hebben. Dit maakt De brief voor de koning een tijdloos verhaal waar iedere lezers die op zoek is naar avontuur zich graag in onderdompelt.

Voor wie?

De brief voor de koning is geen dun boek, maar het verhaal zal veel lezers vanaf ca. 10 jaar van begin tot eind boeien. Het wordt geen moment saai, ieder hoofdstuk gebeurt er wel iets dat ervoor zorgt dat je door wilt lezen. Het is een verhaal over een dappere jongen dat lezers van spannende avonturenverhalen zoals De Grijze Jager zal aanspreken. Het verhaal bestaat uit acht delen, die weer zijn opgedeeld in korte hoofdstukken. Dit maakt het verhaal, ondanks zijn omvang, zeer behapbaar.

Geef een boek cadeau

Op 23 april 2021 start de campagne van Geef een boek cadeau en is De brief voor de koning verkrijgbaar voor €3,50. Wil jouw school een exemplaar aanschaffen voor alle (onderbouw)leerlingen? Geef je bestelling dan door bij je plaatselijke boekhandel, het liefst voor 1 april 2021. Op de website van Geef een boek cadeau vind je een folder met bestelinformatie.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij De brief voor de koning. Dit lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vijf opdrachten. Leerlingen kunnen kiezen uit zeer diverse opdrachten die aansluiten bij verschillende referentieniveaus. Van het schrijven van een eigen brief, het in beeld brengen van de omgeving of verhaalfragmenten tot een vergelijking tussen het boek en de serie.

Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: lesmateriaal bij De brief voor de koning.

In verband met Geef Een Boek Cadeau geven we tot 1 mei 2021 20% korting op het lesmateriaal bij De brief voor de koning! De korting wordt automatisch verrekend.

Over het boek

Titel: De brief voor de koning
Auteur: Tonke Dragt
Illustraties: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 1962
Aantal pagina’s: 449
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.
Ook beschikbaar als luisterboek

Deel dit bericht
Lezenslessen