Een spannend verhaal vol vragen, een moord en een vermissing. Dat is Dark Mind van Cis Meijer. Een jeugdthriller die bij veel leerlingen in de smaak zal vallen.

Een feest met een luguber einde

Eigenlijk heeft Desi helemaal geen zin om naar het schoolfeest te gaan. Er zijn veel spanningen tussen haar en Claire, de tweelingzus van haar beste vriendin Jara. Ze heeft geen zin om dat weer op te zoeken, maar Jara blijft aandringen. Desi besluit toch te gaan en wordt op het feest direct door Claire uitgedaagd voor een challenge. Die eindigt niet geweldig voor Desi en ze vlucht naar huis. De volgende ochtend hoort ze dat Claire dood in een weiland is gevonden én dat Jara spoorloos is. Wat is er gebeurd?

Op onderzoek uit

In haar herinnering aan de avond zitten nogal wat gaten. Desi kan zich niet precies herinneren wat er is gebeurd, maar veel tijd om na te denken heeft ze niet. Haar stage bij Crime TV begint namelijk vandaag en al snel wordt duidelijk dat de moord op Claire onderwerp is van de volgende reportage. Desi doet er alles aan om te ontdekken wat er gebeurd kan zijn. Wie is er schuldig? En: waar is Jara?

Verschillende verhaallijnen, veel vragen

Er gebeurt veel in het verhaal. Claire is dood, Jara is spoorloos en de vertrouwenspersoon op school lijkt iets achter te houden. Klasgenoten rouwen om de dood van Claire en worden door de politie ondervraagd. Desi probeert tijdens haar stage de zaak ook te onderzoeken. Ze krijgt daarbij hulp van Thom, alleen is hij niet helemaal eerlijk over de reden waarom hij Desi helpt. Wie heeft deze gruwelijke daad op zijn geweten? En hoe kon het zover komen?

Typering personages

Enkele personages blijven in dit verhaal wat oppervlakkig. Hierdoor is het voor sommige leerlingen misschien lastiger om alle personages uit elkaar te houden, al dient het ook een doel. De spanning in het verhaal wordt hierdoor namelijk verhoogd, want eventuele motieven van personages blijven mysterieuzer en zo blijft het lang de vraag wie de dader is. Deze manier van het typeren van personages zorgt overigens ook voor veel interessante mogelijkheden voor verwerkingsopdrachten voor leerlingen.

Voor wie?

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven: Desi, Thom en de dader. Bij ieder hoofdstuk wordt duidelijk gemaakt welk perspectief de lezer volgt. De hoofdstukken zijn vrij kort en bestaan uit korte zinnen, waardoor het verhaal erg vlot leest. Het is erg geschikt voor onderbouwleerlingen die van jeugdthrillers houden, zoals de boeken van Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow.

Minder ervaren lezers zullen weinig moeite hebben met de tekst zelf, maar raken mogelijk het overzicht kwijt van wie wie in het verhaal is. Voor deze leerlingen kan het helpen om tijdens het lezen de naam van een personage op te schrijven en daar kort een aantal kenmerken bij te zetten, waardoor ze meer grip krijgen op het verhaal dat ze lezen.

Lesmateriaal

Op Lezenslessen.nl vind je ook lesmateriaal bij Dark Mind. Het lesmateriaal is kant-en-klaar en bestaat uit vier opdrachten waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Daarnaast is er per opdracht aangegeven bij welk referentieniveau en welke vaardigheden deze aansluit, wat het leerdoel is en waaraan de uitwerking moet voldoen om een voldoende of goede beoordeling te krijgen. Meer informatie: Lesmateriaal bij Dark Mind.

Over het boek

Titel: Dark Mind
Auteur: Cis Meijer
Uitgever: De Fontein
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 244
Voor lezers vanaf ca. 12 jaar.
Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen