Met Mondi van Milouska Meulens dompel je je onder in de magische, kleurrijke wereld van vier broers die na schooltijd op avontuur gaan. Een spannend verhaal dat zich afspeelt op Curaçao.

Een verlaten huis in de mondi

Twee keer per dag lopen de vier broers DeeJay, Jay-Dean, Fenchi en Tonchi door de mondi, de woeste natuur vol geheimen. In de mondi staat een verlaten huisje en het verhaal gaat dat daar een bruado woont, een soort heks. Het huisje houdt de jongens bezig, het ziet er verlaten uit, maar er gebeuren vreemde dingen. Het is er bijvoorbeeld altijd windstil. Ook de plas water onder de schommelstoel is opvallend, want verder is alles kurkdroog. De deur beweegt zonder dat ze iemand zien en dan is er ook nog die vreemde bol in de boom. Het lijkt op een nest dat steeds groter wordt, maar wat is het?

Band tussen de broers

Vanaf het begin is duidelijk dat de band tussen de broers erg sterk is. Deejay en Jay-Dean zijn een tweeling. Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar, maar daar houdt de vergelijking op. Deejay heeft de neiging om soms boven zichzelf uit te stijgen en Jay-Dean houdt hem dan met beide benen op de grond. Wanneer de ouders van de jongens aankondigen dat ze naar Nederland emigreren, valt dat niet in goede aarde. Deejay geeft het signaal: het is tijd voor een broverleg. Tonchi stelt voor om in ieder geval nog uit te zoeken wat er in die bol zit, die in de boom bij het verlaten huis hangt. Tijdens hun volgende bezoek aan het huisje slaat hij uit frustratie om de verhuizing de bol uit de boom. Dat had hij beter niet kunnen doen…

Magisch avontuur

Het verhaal bevat een flinke dosis magie en bijgeloof. Op de dag dat de broers horen dat ze gaan verhuizen, hoorde Fenchi bijvoorbeeld dat er een Chuchubi, een spotlijster, op hun dak zat te zingen. Hij heeft meteen een stuiver op de drempel gelegd om de pech buiten te houden, maar was te laat. Ook wat er volgt op het stukslaan van de bol in de boom zorgt voor een spannend verhaal vol magische elementen.

Sfeer van het eiland

Meulens slaagt erin om de sfeer van het eiland levendig neer te zetten. Deejay beschrijft op weg naar het broverleg hoe mooi de tuin eruitziet. Daarnaast geven uitspraken van de personages een goed beeld. Als ze ‘s avonds bijvoorbeeld nog even naar buiten moeten: ‘We zijn voor de muggen weer weg’. Alles in dit verhaal zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je op Curaçao bent: de beschrijvingen van de omgeving, het gebruik van woorden uit het Papiamentu en de verhalen over bruado’s.

Al met al is Mondi een zeer kleurrijk verhaal. Dat komt onder andere door de prachtige illustraties van Hedy Tjin, maar ook door de personages en de beschrijvingen van onder andere de kleurrijke huizen en bloemen.

Voor wie?

Lezers vanaf 10 jaar die van magisch avontuurlijke verhalen houden zullen zeker veel leesplezier ervaren bij het lezen van Mondi. De hoofdpersoon is 11 jaar, maar dat speelt in dit verhaal geen grote rol. Ik zou dit boek dus ook zeker bespreken in de brugklas. Achter in het boek staat een woordenlijst waarin je de betekenis en uitspraak van de woorden uit het Papiamentu vindt. Zeker in het begin van het boek blader je vaak heen en weer, maar het is niet erg storend en zorgt er tegelijkertijd voor dat leerlingen kennis opdoen van een van de vijf officiële talen in het Koninkrijk der Nederlanden. Ga je dit boek voorlezen? Maak dan een scan van de woordenlijst en toon deze op het digibord, zodat jullie samen de woorden kunnen bestuderen en vertalen.

En valt dit prachtige verhaal in de smaak? Dan is Kinderen van het drijfzand van Efua Traoré ook zeker een aanrader!

Over het boek

Titel: Mondi
Auteur: Milouska Meulens
Illustraties: Hedy Tjin
Uitgegeven door: Volt
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 200
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Deel dit bericht
Lezenslessen