Wat is jouw ideale werkelijkheid? Neal Shusterman schreef met Gamechanger een interessant verhaal voor fans van Boy 7 en Wie is Adam Westerman die toe zijn aan meer uitdaging.

Klappen incasseren

Ash speelt football en zit in een hecht team dat vaak wint. Ash heeft inmiddels een soort handelsmerk, omdat hij vaak flinke klappen incasseert op het veld. Hij is het gewend, totdat zo’n klap meer teweegbrengt dan het tot dan toe altijd deed. Het voelt als een koude vlaag, alsof de tijd even stil staat. Meer is het op dat moment niet en Ash speelt door. Maar na de wedstrijd komt hij erachter dat er ineens dingen zijn veranderd.

Een ander universum

Het zijn kleine veranderingen die Ash opmerkt, zoals de kleur van de stopborden. Hij ziet ze daardoor eerst volledig over het hoofd en gaat daarna op onderzoek uit. Het is niet iets dat net is veranderd, de stopborden hebben al veel langer deze kleur. Ash beseft dat hij in een ander universum terecht moet zijn gekomen.

Klap na klap

De volgende wedstrijd, een week later, zorgt een nieuwe klap weer voor zo’n vreemd gevoel. Al snel heeft Ash door dat er weer dingen zijn veranderd, zoals zijn auto, waar en hoe hij woont en hoe er met zijn beste vriend Leo omgegaan wordt. Leo is zwart en de samenleving is racistischer. Iedere keer dat Ash een klap incasseert, wordt hij naar een ander universum gekatapulteerd. De wereld verandert en niets is vanzelfsprekend meer. Hoewel Ash aanvankelijk denkt dat hij zelf wel steeds dezelfde blijft, verandert hij op sommige vlakken ook.

Maatschappelijke problemen in een interessant verhaal

Ash heeft constant knallende koppijn, alle nieuwe en oude herinneringen spoken door zijn hoofd. Hij leert in recordtempo over racisme, seksisme, homofobie, misogynie en privileges, krijgt nieuwe inzichten en ontdekt wat echt belangrijk is. Ash wordt zich bewust van maatschappelijke problemen en wil werken aan een oplossing. Hij probeert het goede te doen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

De problemen waar Ash in Gamechanger mee te maken krijgt, zijn zaken die ook in onze werkelijkheid spelen. De opsomming laat zien op hoeveel vlakken de samenleving ongelijkwaardig is. Het kan je ogen openen, maar je krijgt in dit verhaal wel in een keer heel veel op je bordje, zonder dat er veel tijd is om de problematiek rustig te ontleden en verwerken. Hierdoor kan het wat overweldigend zijn.

Voor wie?

Ervaren lezers vanaf ca 14 jaar die ook genoten van verhalen zoals Boy 7 en Wie is Adam Westerman zullen zeker geboeid raken door Gamechanger. De hoofdpersoon spreekt de lezer direct aan en gooit regelmatig balletjes op waardoor de lezer nieuwsgierig raakt, zoals: ‘We hadden samen een lijk begraven. Daar kom ik nog op.’

Het is een interessant gegeven dat je in dit dystopische verhaal steeds in een nieuw universum terecht komt waar je weer moet uitvinden hoe het werkt, waar je woont, wat dingen betekenen, enzovoorts. De lezer zelf moet ook blijven opletten, want dingen veranderen aan de lopende band, de relatie met personages verandert en Ash verandert zelf ook. Om met deze veranderingen die het verhaal boeiend maken, mee te kunnen bewegen, is wel enige leeservaring vereist.

Leuk om te weten: Gamechanger wordt ook een Netflix-serie.

Over het boek

Titel: Gamechanger
Auteur: Neal Shusterman
Vertaald door: Maria Postema
Uitgeverij: Pelckmans
Jaar van verschijnen: 2022
Aantal pagina’s: 432
Voor ervaren lezers vanaf ca. 14 jaar

Deel dit bericht
Lezenslessen