In 2021 won Margje Woodrow de Prijs van de Jonge Jury. Smash is de volgende thriller van deze populaire schrijfster. Het verhaal gaat over een groep jongeren die naar een populaire jongerencamping op Terschelling gaat.

Wel of niet vertrekken?

Het is bijna zover, morgen vertrekken Luna, Tamar en een aantal van hun vrienden naar Terschelling. Op de avond voor vertrek krijgen Luna en Tamar een angstaanjagende waarschuwing. Ze zoeken voor de grap contact met een medium. Ze zijn benieuwd wat dit medium over foto’s van hun vrienden zal zeggen. Maar die online ontmoeting blijkt allesbehalve grappig. Het medium voelt namelijk dat iemand een dodelijk karma heeft en adviseert de meiden thuis te blijven. Het is te gevaarlijk om op vakantie te gaan. Snel sluiten Luna en Tamar het gesprek af. Ze zijn geschrokken, maar vastberaden om de volgende dag gewoon op de trein te stappen.

Een heftige tijd

De vriendengroep heeft een heftige tijd achter de rug. Dani, één van hun vrienden, heeft een ernstig ongeluk gehad en ligt in coma. De artsen zijn niet erg optimistisch over zijn situatie en de jongeren zijn er kapot van. Hoewel het dubbel voelt, besluiten ze toch met vakantie te gaan, het zal ze goed doen. Al lijkt het erop dat nog niet iedereen heeft kunnen verwerken wat er is gebeurd.

Geheimen en leugens

Iedereen hoopt op een ontspannen vakantie vol lol, maar er hangt ook spanning in de lucht. Een van de jongeren is stiekem mee, zonder dat haar ouders ervan op de hoogte zijn. De vrienden liegen tegen elkaar en er beginnen steeds meer breuken te ontstaan in de onderlinge relaties. Waarom zijn ze niet eerlijk? Hebben ze iets te verbergen?

Visuele kenmerken

Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven. Luna, Ilan en een anoniem personage. Door visuele kenmerken op de pagina’s is duidelijk dat er perspectiefwisselingen plaatsvinden, wat het voor de minder ervaren lezer makkelijker maakt om dit verhaal met vrij veel personages te volgen. Het anonieme personage komt op de zwarte pagina’s aan het woord. Vanaf het begin zal de lezer nieuwsgierig zijn wie dat is. En waar is dit personage op uit?

Voor wie?

Smash leest vlot. De thriller is geschreven in voor jongeren herkenbare taal. De hoofdstukken zijn relatief kort en de lezer zal willen ontdekken of het medium gelijk heeft. Met name minder ervaren lezers vanaf 12 jaar zullen dit verhaal graag lezen. Het sluit aan bij hun belevingswereld, wekt de nieuwsgierigheid, bevat geen sprongen in de tijd en door de visuele kenmerken zijn wisselingen in perspectief goed te volgen.

Voor ervaren lezers die het concept van deze thrillers kennen en toe zijn aan meer uitdaging en betekenislagen, zal deze thriller minder geschikt zijn. De personages zijn wat vlak en sommige gebeurtenissen zijn voor kritische lezers minder geloofwaardig. Overigens biedt dit tegelijkertijd interessante invalshoeken om het gesprek aan te gaan over kenmerken van verhalen en wat de leerling waardeert of niet. Hiermee help je je leerling verder bij het vormen van een persoonlijke leessmaak.

Over het boek

Titel: Smash
Auteur: Margje Woodrow
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2021
Aantal pagina’s: 215
Voor lezers vanaf ca 12 jaar.
Ook beschikbaar als e-book.

Deel dit bericht
Lezenslessen